Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 28.03.2024. 09:00

Kako provjeriti je li mraz oštetio voćke?

Mrazevi pričinili štetu voćarima u sjeverozapadnom dijelu BiH. Stradale su jauke, šljive i rane kruške.

Foto: Bojan Kecman
  • 105
  • 25
  • 0

Mraz u noći sa 24. na 25. mart ipak je rastužio voćare. Sudeći po informacijama s terena, ima šteta na otvorenim cvjetovima. Najviše su stadale šljive, jabuke i kruške.

Na području Banjaluke, u nižim krajevima, zabilježena je temperatura oko stepen i po ispod nule, ali je problem što je rano počeo, već oko ponoći. Većina stabala šljiva i krušaka je u fazi punog cvjetanja do faze otvorenih 50 posto cvjetnih pupoljaka.

Šteta evidentna

Međutim, na raspoloženje voćara nije uticao samo ovosedmični mraz, i onaj od prethodne sedmice, kada su u pojedinim opštinama zabilježene temperature i od -4,2 stepena, nije štedio voćke.

Naime, voćari s područja Gradiške i Prijedora tvrde da im je nastradala sorta jabuka Ajdared, inače najzastupljenija u našim voćnjacima. Ajdared je u fazi roze pupa i šteta je, navodno, minimum 60 posto. Međutim, imajući u vidu da rod prošle godine nije bio dovoljno dobar, na stablima je formirano dosta rodnih pupoljaka, tako da će se u narednim danima znati da li je šteta veća ili manja, odnosno hoće li mraz prorijediti plodove.

Prašnici crne boje

Ako su prašnici crne boje, to je znak da je mraz uništio plodić, kao i ako se, prilikom presjeka plodića, na sredini vidi smeđa boja.

Što se tiče šljiva i krušaka i one su u fazi punog cvjetanja u većini područja i u opasnosti su od proljećnih mrazeva. Posljednji je na području Banjaluke oštetio cvjetove šljiva na sortama Stenley i čačanska rodna, koje su u punom cvijetu, kao i na ranije cvjetajućim sortama krušaka, kao što su Abate Fetel, Pakams triumph i Butira. Viljamovka i Santa Marija još nisu otvorili u potpunosti cvjetove.

Prihraniti aminokiselinama i đubrivima

Na svim voćkama, nema šteta na pupoljcima koji su u fazi pred otvaranje cvjetova. Nažalost, opasnost od mrazeva nije prošla. Preporuka voćarima je da obrate pažnju na vremensku prognozu i da pred najavljene mrazeve prihrane stabla, ne samo preko korijena, već i preko lista i cvijeta. Obavezno se trebaju koristiti aminokiseline, kao i vodotopiva đubriva sa više fosfora, kalijuma, cinka i bora.

U višim krajevima, gdje još nije počelo cvjetanje, za sada nema šteta.


Fotoprilog


Tagovi

Mraz Puno cvjetanje Plodić Viljamovka Packhams Triumph Aminokiseline


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.