Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • zaštita šljive
  • 23.03.2021. 14:20

Šljivina štitasta vaš uskoro kreće sa ishranom, suzbijte je ljutom paprikom

Na proljeće vaš prelazi na mlade grančice, gdje se hrani sisanjem sokova. Posebno intenzivna ishrana je tokom četvrtog i do kraja petog mjeseca, kada se javlja imago

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 254
  • 18
  • 0

Šljivina štitasta vaš (Lecanium corni) polifagna je štetočina, a značajne gubitke pričinjava pored šljive i na breskvi, vinovoj lozi, lijeski dok se na drugim biljnim vrstama javlja znatno rjeđe. Riječ je o malom insektu čiji prečnik ne prelazi par milimetara. Prisutan je u svim područjima gdje se uzgaja šljiva. 

Prema riječima Dragana Bejatovića, iz PSSRS, štete prave sisanjem sokova, ali isto tako stalni napadi uzrokuju slabljenje stabla voćke, što omogućuje brže inficiranje virusom šarke šljive. 

Zaražena debla takođe su podložna napadu potkornjaka i izmrzavanju tokom zimskog perioda. Karakteristično je da luči velike količine takozvane "medne rose" pa se iz tog razloga po njihovoj površini mogu primjetiti kolonije mrava. Na "mednoj rosi" razvija se gljivica čađavica, koja ometa normalnu asimilaciju i život voćke.

Intenzivna ishrana kreće od aprila

Štetočina ima jednu generaciju godišnje. Prezimi u vidu larve drugog stadijuma, na donjoj strani grana i stablu. Odlikuje ih velika otpornost na niske temperature, a jaja polažu ispod štitića. Na proljeće prelaze na mlade grančice, gdje se hrane sisanjem sokova. Posebno intenzivna ishrana je tokom četvrtog i do kraja petog mjeseca, kada se javlja imago. 

Šljivin savijač i štitasta vaš, najveći problemi ove godine - kako ih suzbiti?

Kada se vizuelnim pregledom zasada utvrdi njeno prisustvo, pristupa se suzbijanju. Kako voštana prevlaka čini ovu vaš nedostupnu djelovanju insekticida, najbolje rezultate daće zimsko tretiranje mineralnim uljima, poput recimo bijelog ili galmin ulja, ali i kombinovanim sredstvima kao što je plavo ili crveno ulje. Tretiranje treba biti obilno, kako bi se količina preparata slivala sa grana i grančica. 

Kod tretiranja, paziti na prirodne neprijatelje

U fazi mirovanja, preporuka je da se uradi četkanje stabala i ramenih grana. Ispod drveta se postavi platno ili najlon, kako bi se sakupile jedinke koje prezimljavaju na kori. Sakupljeni materijal uništiti spaljivanjem. Pored ovog načina, može se uklanjati i krpom namočenom u alkohol ili rastvor deterdženta za suđe.

Suzbijanje treba otpočeti kada se pojave pokretne forme larvi prvog stadijuma, početkom juna i krajem jula, kao i na početku osmog mjeseca, sredstvima na bazi metomila, hlorpirifos+cipermetrin i drugim.

Lisne vaši kontrolirajte pomoću biljaka, insekata i ptica

Pomenuti insekt ima veliki broj prirodnih neprijatelja, zato je važno pri izboru sredstava voditi računa o njihovom očuvanju u cilju bolje kontrole brojnosti.

Za zaštitu sobnih biljaka može se koristiti smjesa od 10ml alkohola, 500 ml tople vode i 15 g tečnog sapuna. Prije primjene provjeriti na jednom listu kako biljka reaguje jer su različito osjetljive. Upotrebljava se dva do tri puta.

Preparat od bijelog luka takođe je efikasan u suzbijanju. Dovoljno ga je usitniti i držati nekoliko sati u vodi. Nakon toga se procijedi i koristi. U ove namjene može poslužiti i ljuta paprika. Dovoljno je 100 grama skuvati u litri vode. Dobijeni čaj ostavi se da odstoji 24 sata, zatim se procijedi i koristi. Da bi dobijeno sredstvo bilo efikasnije, dodaje se 50 grama sapuna nakon procjeđivanja.


Tagovi

Šljivina štitasta vaš Štetočine šljive Napad potkornjaka Suzbijanje Voštana prevlaka Sobne biljke


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.