Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje voćara
  • 07.04.2019. 09:30
  • Brčko distrikt, Brčko

Šljiva se u majevičku regiju vraća na velika vrata? Voćari, udružite se!

Cilj stručnog savjetovanja u Brčkom je da se voćari upoznaju sa novim tehnologijama uzgoja voća, a takođe da se i međusobno povežu, udruže i da na svjetskom tržištu ponude i potražnje nastupaju zajedno.

Foto: Depositphotos/pajtica
  • 269
  • 43
  • 1

Postoje pisani podatci da se šljiva sa područja Brčkog prodavala  još u XVI vijeku u zemljama Zapadne Evrope. U XIX vijeku izvoz bilježi 20.000 do 30.000 t suve šljive. Tim bi trebao da se ponosi svaki stanovnik ovog kraja. Gdje smo to progriješili? Zašto sada mnogo kaskamo u pogledu kvaliteta i kvantiteta? Koji su razlozi svega toga? Moglo bi se dugo diskutovati.

Upravo, da bi bar donekle vratili stari sjaj voćarstvu ovog kraja  ili bar pokrenuli na razmišljanje, Voćni klub Brčko organizovao je Prvo stručno savjetovanje voćara majevičke regije.

Brčko ima dugu tradiciju proizvodnje i izvoza suve i svježe šljive

Brčko zasigurno zaslužuje ovakvo savjetovanje i ono je bilo neminovno imajući u vidu dugu tradiciju proizvodnje i izvoza velike količine suve i svježe šljive. Cilj stručnog savjetovanja je da se voćari upoznaju sa novim tehnologijama uzgoja voća u savremonom voćarstvu, a takođe i da se međusobno pevežu i da na svjetskom tržištu nastupaju zajedno.

Prije početka niza predavanja uručene su plakete za predan rad najmleđem voćaru, najboljim učenicima Poljoprivredne škole te ženi voćaru.

Seminar je započeo temom o protivgradnoj zaštiti o kojoj je govorio predstavnik Protivgradne zaštite RS dipl. ing. Igor Marčeta. Nakon toga usledjela su dva predavanja gostiju iz Poljoprivredne savjetodavne stručne službe iz Valjeva. Temu pod nazivom "Tehnologija gajenja šljive" predstavio je dipl. ing. voćarstava i vonogradarstva Đorđe Sovilj, a temu "Perspektivne sorte šljive" mr Srđan Stanojlović.

Prvo stručno savjetovanje voćara majevičke regije

Svetislav Marković: Treba ulagati i u prerađivačke kapacitete

Direktor Poljoprivredne savjetodavne stručne službe iz Valjeva Svetislav Marković je istakao: "Treba poraditi na udruživanju i povećanju broja otkupnih mjesta, stanica. Voćari sa obronaka Majevice imaju dobar potencijal za voćarstvo i kroz edukaciju poljoprivrednih proizvođača akcenat treba staviti na ovu granu kao jednu od bitnijih grana poljoprivredne proizvodnje te da ulaganja lokalne samouprave budu kontrolisana i da se pored ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju počne i sa ulaganjem u prerađivačke kapacitete."

Miloš Bogojević: Šljiva je najbolja voćka za prostore bivše države - ona se uvijek traži i od nje se može živjeti

Sa temom "Savremena zaštita voća" predstavio se dipl. ing. Emir Sejdić ispred kompanije Singenta. Dipl.ing. Siniša Šišić ispred kompanije BASF prezentovao je temu "Izazovi u zaštiti na tržištu voća". Savjetovanje je završeno temom "Proizvodnja visokokvalitetne rakije", dipl. ing. voćarstava i vinogradarstva Jovana Milinkovića (PSSS Valjevo). 

Voćari se moraju udruživati 

"Voćnjaci na području Brčko distrikta se nalaze na više od 3.000 ha. Trudimo se pratiti trendove i fokusiramo na proizvodnju konzumne šljive, 50% roda prodamo kao konzumnu šljivu prve klase,a od toga 60 do 70 % prodamo po prihvatljivim cijenama, a ostatak ide za industrijsku proizvodnju", naglasio je voćar Bahrija Ribić i predsjednik udruženja Savremeni voćar.

Organizatori su istakli da se ovdje, ipak, radi o malom području i da se voćari moraju udruživati i zajedno nastupati na svjetskom tržištu ponude i potražnje iz tog razloga prisutni su bili predstavnici i drugih podmajevičkih opština iz Gradačca, Ugljevika, Lopara, Tuzle, Srebrenika i Čelića.

"Uvjereni smo da su voćari dosta toga korisnog saznali i da će naučeno primjeniti u svojim voćnjacima", istakli su organizatori.


Fotoprilog


Tagovi

Udruživanje voćara Uzgoj šljive Majevička regija Prerada šljive Klub voćara Brčko Izvoz Suva šljiva


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.