Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnomonia leptostyla
  • 10.07.2020. 18:00

Siva pjegavost oraha može uništiti oko 80% plodova i uzrokovati ranu defolijaciju

Siva pjegavost oraha je najčešća i najštetnija bolest ove vrste voća. Naime, ona uzrokuje ranu defolijaciju listova i loše prinose, a prepoznati ju možete po karakterističnim pjegama.

Foto: Depositphotos/Tunatura
  • 105
  • 7
  • 0

Vjeruje se da orah spada u skupinu voćaka koje ne zahtijevaju nikakvu posebnu brigu oko štetnika i bolesti pa se često nasadi podižu bez svjesnosti da će mu ipak biti potrebne agrotehničke aktivnosti. Prema upozorenjima savjetodavne službe, na nekim se područjima pojavila siva pjegavost oraha čiji je uzročnik gljivica Gnomonia leptostyla, a riječ je o najraširenijoj i najštetnijoj gljivičnoj bolesti ovog lupinastog voća.

Listovi mogu otpasti već u augustu

Simptomi bolesti su vidljivi na svim zeljastim dijelovima stabljike poput listova, plodova, peteljki i mladica. Uslijed zaraze na tim dijelovima nastaju crne ili smeđe okruglaste ili ovalne pjege koje su u sredini sivkaste boje i po tome je bolest najlakše prepoznati.

Sadnju oraha možete obaviti i u proljeće

Pjege su u početku male, promjera do 2 mm, ali tijekom razvoja bolesti dostignu veličinu od 2 cm ili više. Jačim zarazama pogoduje međusobno spajanje susjednih pjega što u konačnici uzrokuje uvijanje i sušenje lišća uz prijevremeno opadanje već tijekom augusta i septembra.

Može uništiti više od 80% plodova

Najveće štete nastaju u godinama s vlažnim proljećima i ljetima, a bolest može uništiti više od 80% uroda. Naime, na zelenoj se lupini javljaju nekrotične pjege, a ako se zaraze mladi plodovi, oni mogu otpasti.

Kako piše mr.sc. Milorad Šubić iz Savjetodavne službe, u slučaju kasnijih zaraza plodovi ostaju na stablima, ali su sitniji i imaju slabije razvijene jezgre koje su manje ukusne jer su gorke. Također, oni mogu potpuno pocrnjeti i visjeti na granama do kasno u jesen ili zimu i upravo su oni izvor zaraze u narednoj godini. Treba napomenuti i da je posljedica zaraze ovom bolesti i češće smrzavanje stabala.

Mjere zaštite

Što se tiče zaštite, važno je provoditi preventivne mjere poput sakupljanja i spaljivanja opalog lišća ili njegovo zaoravanje. One često nisu dovoljne jer se patogen održava na mladicama pa je potrebno rezidbom odstraniti zaražene ljetoraste. Također, prilikom sadnje treba odabrati sorte otporne na bolesti.

Otrovnost oraha i njegovog lišća - što uzgajati u blizini

Sredstva koja se mogu koristiti u kemijskoj zaštiti nasada su Champion 50 WG, Dithane, Signum, Systane 20 EW, Penncozeb 75 DG, a njih primjenjujte sukladno uputama proizvođača.


Tagovi

Siva pjegavost oraha Bolest oraha Uzgoj oraha


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.