• Sadnja voćaka
  • 03.02.2020. 15:00

Sadnja voćaka - obavite je pred kraj zime

Prije sadnje potrebno je pripremiti teren - pokrčiti prethodnu vegetaciju, poravnati teren ako je potrebno, obaviti duboko oranje ili rigolanje te poravnavanje površine i obilježavanje sadnih mjesta.

Foto: Depositphotos/baza178
  • 409
  • 64
  • 0

Na našem se području sadnja voćaka može obaviti tijekom cijelog razdoblja mirovanja vegetacije pa čak i zimi ako su povoljni uslovi i tlo to omogućuje. Jesenja, ali i zimska sadnja su bolje od proljetne jer što su sadnice ranije posađene, imaju snažniji vegetativni rast podzemnih i nadzemnih organa, kako na početku vegetacije tako i tijekom cijele godine.

Čuvanje sadnog materijala

Prije sadnje potrebno je pripremiti teren - pokrčiti prethodnu vegetaciju, poravnati teren ako je potrebno, obaviti duboko oranje ili rigolanje te poravnavanje površine i obilježavanje sadnih mjesta.

Ako neki od ovih koraka pripreme nije izvršen, a sadni materijal je već nabavljen, onda ga je potrebno trapiti. Trap je jarak dubine 50 cm, a širine malo veće od promjera sadnice. Kod trapljenja treba paziti da sadnice ne budu povezane u snopove jer na taj način ostaju šupljine među korijenjem. Sadnice je potrebno koso postaviti u trap tako da i spojno mjesto bude u jarku, a u njih nasipati rahlo tlo kako bi se popunile sve šupljine među korijenjem. Sve se lagano nagazi da tlo bolje sjedne uz korijenje. Na kraju se nasipa još zemlje, a u hladnijim područjima dobro je postaviti sloj slame kako sadnice ne bi smrznule. Potrebno je paziti da se u trap ne uvuku voluharice i miševi. Trapljenje se može obaviti i u pijesku u zatvorenim prostorijama, pri čemu treba voditi računa o uslovima dobrog čuvanja sadnica do sadnje (vlažnost, temperatura, svjetlo).

Izbor sadnog materijala

Prilikom odabira sadnice treba izabrati razvijene i zdrave jednogodišnje sadnice koje imaju dobro razvijene mladice, dobro sraslo kalemljeno mjesto i snažan korijen.

Kako posaditi voćke - od pripreme zemlje do zaštite sadnice

Kod donošenja sadnice do mjesta sadnje i prilikom pripreme za sadnju, treba voditi računa da one budu što kraće izložene utjecaju sunca i vjetra. Na mjestu sadnje treba izvršiti klasiranje prema debljini. Tada se detaljno pregledavaju nadzemni dijelovi u pogledu kvaliteta, zdravstvenog stanja i mehaničkih oštećenja, a zatim se obavlja pregled i priprema korijenova sistema za sadnju.

Priprema korijena za sadnju

Prilikom vađenja sadnice u rasadniku, na žilama korijena je nastao rez kojeg je potrebno obnoviti na način da se makazama ponovno napravi rez koji treba biti gladak i poprečan. Tim rezom se pospješuje stvaranje novog staničja. Prakticira se još i skraćivanje žila na dužinu od 20 do 25 cm, a tanko korijenje nije potrebno prikraćivati, osim kod mehaničkih i drugih oštećenja.

Posadio sam voćku – šta sad da radim?

Korijenove žile u presjeku moraju biti svijetle boje i svježeg izgleda jer odsutnost svijetle boje i svježine najčešće je posljedica niskih temperatura, suvišne vlage u rasadniku, slabog trapljenja ili dugog stajanja na otvorenom. Pregledane, pripremljene i klasirane sadnice trebale bi se potopiti do korijenova vrata u rastvoru ilovače i goveđe balege radi navlaživanja korijenova sistema i boljeg sljubljivanja s tlom.

Tehnika sadnje

Na pripremljenom, rigolanom i markiranom tlu otvaraju se jame za sadnju, neposredno uz oznaku unutar reda i uvijek na istoj strani. Jame su obično dimenzija 40x40 ili 50x40 cm. Kopanje se danas obično izvodi pomoću svrdla, a otvorena jama se prije sadnje zaprašuje sredstvima za zaštitu od zemljišnih štetočina (larve žilogriza, grčice hrušta, klisnjaci i sl.). Nakon toga se po potrebi doda na dno jame mineralno đubrivo (NPK), ali pazeći pritom da ne dođe u dodir s korijenom sadnice.

Dezinfikujte rupe za sadnju voća. Krajnje je vrijeme za krečenje stabala

Za sadnju su obično potrebne dvije osobe. Onaj koji sadi, drži sadnicu u voćnoj jami tako da korijenov vrat, bude na površini tla. Pomoćnik nasipa rahlo tlo dok sadilac pažljivo raspoređuje žile, nastojeći da one zauzmu prirodan položaj i da sitno, rahlo tlo ispuni sve praznine između njih. Pomoćnik dalje nasipa sitno tlo iznad korijena i zatim ga lagano nagazi kako bi što bolje prilegao uz korijenje. Sitno tlo se dodaje i dalje, ali se pritom pazi da iznad korijena ostane odgovarajući prostor za dodavanje zrelog stajskog ili drugog organskog đubriva. Pritom treba paziti da prilikom sadnje organsko hranivo ne dođe u dodir sa korijenom.

Sadnja voćaka u okućnici

U kućnim vrtovima uglavnom nismo u mogućnosti vršiti duboko oranje ili rigolanje, te sadnju obavljamo u voćne jame. Pritom, voćna jama mora biti što šira, najmanje od 1 do 2 m, ako se nalazi u vrtnom zemljištu fine strukture, pa do 2 m na glinastim i težim tlima. Preporučuje se prosječna širina 1,5 m. Dubina jame kreće se oko 50 cm na laganijim tlima, a na težim i do 1 m. Ako je na dnu kamena podloga ili lapor potrebno ih je razbiti. Gornji sloj zemlje do oko 25 cm je mekši i plodniji, zove se još mekota. Taj se sloj iskopa i stavi na hrpu na jednu stranu. Donji sloj, oko 35 cm debljine, a na težim tlima i deblji, izbacuje se na drugu stranu. Zovemo ga zdravica, a predstavlja manje plodno tlo. Potom se jama ostavi prazna na nekoliko dana kako bi izmrzla i provjetrila se.

Đubrenje prije sadnje

Zasipavanje jame i meliorativno đubrenje obavljaju se tako da se jedna trećina izbačene zemlje (zdravica + mekota) izmiješa sa 2 do 3 kg mineralnog NPK đubriva i otprilike 5 kg zrelog stajnjaka. Ostali dio jame zatrpamo s ostatkom zemlje i pustimo da se slegne. Kada se zemlja u jami slegla, započinjemo sadnju.

Jesenja sadnja voćki - posadite neobične, a ukusne voćne vrste

Zemlju mekotu treba otkopati i korijen rasporediti po jami, a nakon toga prekriti ga slojem zemlje debljine od 2 do 3 cm i dobro ugaziti. Na to se opet nabacuje plodno tlo do debljine od desetak centimetara, nagazi se i preostalim tlom napuni do vrha. Stajsko đubrivo stavlja se nakon završene sadnje oko voćke u odnosu od 1 do 1,5 m i pokrije se zemljom.

Osigurajte sadnici potporu

Kako bi sadnica bila što stabilnija i ne bi se polomila uslijed nepovoljnih vremenskih prilika potrebno joj je osigurati potporu. To je jednostavno uz pomoću kolčića koji je potrebno zabosti pored sadnice i povezati ga za deblo grubim vezom u obliku osmice, čiji je gornji kraj uz stablo. Vez ne smije biti čvrst, tako da se sadnica može spustiti kada se zemlja slegne. Nakon sadnje, potrebno je sadnicu zaliti, a prijevremene izboje porezati na dva pupa i radi dezinfekcije, zaštiti nekim bakrenim sredstvom.


Tagovi

Sadnja voćaka Proljetna sadnja Jesenja sadnja Zimska sadnja Trap Tehnika sadnje Sadni materijal


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.