Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • zasad jagoda
  • 13.09.2021. 16:10

Sada se formira rodni potencijal jagoda za iduću sezonu, šta uraditi?

Kako bi se zasadu jagode obezbjedile sve hranjive materije, praksa jesenje ishrane je obavezna. Na taj način će se osigurati nakupljanje korisnih elemenata u biljkama prije zimskog mirovanja i omogućiti dobar start na proljeće.

Foto: Depositphotos/ADragan
  • 955
  • 124
  • 1

Kako bi osigurali dobre prinose jagoda u idućoj sezoni, sa pripremama se kreće odmah nakon završetka berbe. Prema riječima Dragana Bejatovića iz PSSRS, rodni potencijal za narednu godinu formira se sada, tokom septembra pa sve do polovine novembra. U tom periodu odvija se proces diferencijacije cvjetnih pupoljaka.

"Koliko će ih se diferencirati, najviše zavisi od primjenjene agrotehnike poslije berbe. To podrazumijeva zakidanje stolona, uklanjanje cvjetova i starog lišća, kao i navodnjavanje", objašnjava Bajatović.

Veoma korisna mjera je uklanjanje cvjetova, naročito nakon većih prinosa. Navedenu aktivnost je značajno raditi ukoliko se ne želi bilo kakvo jesenje plodonošenje u istoj godini. Na taj način povećava se bujnost bokora i do 30 procenata, ukazuje ovaj stručnjak. 

Izvodi se ručno, prikupljanjem cvasti u posudu i iznošenjem iz zasada. Ako se navedena mjera ne sprovodi, razviće se malo plodova, koji su sitniji tako da je isplativije njihovo skidanje. 

Mjere koje bi trebalo provesti

Takođe, veoma je korisno ukloniti i staro lišće jagoda. Listovi ove voćke žive neka dva mjeseca i postepeno smanjuju sposobnost vršenja fotosinteze, a zatim se suše. Nakon završene berbe, na bokoru ostane veliki broj stare, suve i oštećene lisne mase. Njenim odstranjivanjem doprinosimo:

  • bržem razvoju novog lišća;
  • intenzivnijem obnavljanju vegetativne aktivnosti;
  • bujnijem razvoju bokora i
  • uspješnijem prezimljavanju i većoj rodnosti u idućoj sezoni. 

Ako se obavlja ručno, posao je puno kvalitetniji, a prikladno je za manje parcele. Izvodi se najčešće kombinovano sa plijevljenjem korova i zakidanjem stolona. Prilikom košenja, paziti da to ne bude suviše nisko, da se ne bi oštetio centralni pupoljak glavnog bokora. 

Savremena proizvodnja jagoda ne može se zamisliti bez navodnjavanja, a sistem "kap po kap" je osnova jednog takvog uzgoja. Navedena voćna vrsta ima velike zahtjeve za vodom, zbog svog plitkog korijena. U periodu nakon berbe, obično se javlja suša i tada je potrebno zalijevanje, u cilju što boljeg formiranja cvijetnih pupoljaka u kasnijem periodu. 

Značaj fertigacione ishrane

Kako bi se u zasadu obezbjedile sve hranjive materije, praksa jesenje ishrane je obavezna. Na taj način će se osigurati nakupljanje korisnih elemenata u biljkama prije zimskog mirovanja i omogućiti dobar start na proljeće, zatim pristupačnost hranjiva za pupljenje i cvjetanje, kao i brži rast, uz maksimalnu apsorpciju nutrijenata u listovima, a onda i njihovog transporta u pupoljke. 

Preporuka stručnjaka je da se u toku mjeseca septembra i oktobra, kroz fertigacionu ishranu, odnosno, preko sistema "kap po kap" doda:

  • NPK, formulacije 20:20:20 + mikroelementi, okvirno oko 20 kg/ha i
  • biostimulativno đubrivo - u prosjeku 2 kg/ha koje će da neutrališe ili ublažava dejstvo različitih faktora stresa (hladnoća, suša, oštećenja).

Njega zasada jagode nakon berbe za formiranje rodnog potencijala

Podsjetimo, posebno je važno zaštiti usjev jagoda od pjegavosti lista i drugih bolesti i štetočina. Starije lišće jače zahvaćeno tom bolešću, potrebno je sakupiti i iznijeti iz zasada.


Tagovi

Proizvodnja jagoda Prinosi jagoda Dragan Bejatović Agrotehničke mjere Uklanjanje cvjetova Bujnost bokora Uklanjanje lišća Navodnjavanje Fertigaciona ishrana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić