Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti jagode
  • 18.01.2021. 14:00

Šta kada se pojavi pjegavost lista jagode ili pepelnica?

Jagodu treba saditi na lakom i rastresitom zemljištu. Svake godine neophodno je obnavljati zasad novim i zdravim živićima, a ne gajiti je kao višegodišnju biljku.

Foto: WikimediaCommons/Jerzy Opioła
  • 1.100
  • 112
  • 0

Prema riječima stručnjaka za voćarstvo, uspješnu proizvodnju jagoda ugrožava više od 50 gljivičnih uzročnika bolesti, tri bakterioze i preko 25 vrsta virusa i fitoplazmi.

Pjegavost lista (Mycosphaerella fragariae) jedna je od najčešćih bolesti ove voćne vrste. Tipični simptomi pojavljuju se na listu u vidu manjih tamnoljubičastih pjega okruglog ili nepravilnog oblika. Centar mrlje kasnije postaje siv i svjetliji sa jasno uočljivim crvenoljubičastim prstenom. Brojne pjege se spajaju i dovode do nekroze lista i njegovog sušenja, objašnjava stručnjak za zaštitu bilja, Branko Galović. 

Jača pojava ovog oboljenja je u uslovima obilnijih padavina.

Svake godine obnavljati zasad

Jagodu treba saditi na lakom i rastresitom tlu. Svake godine obnavljati zasad novim i zdravim živićima, a ne gajiti je kao višegodišnju biljku. Ukoliko se ipak proizvodi kao višegodišnji zasad neophodno je da se lišće na kraju vegetacije pokosi i spali.

Novi listovi će biti zdravi. Na ovakav način izbjegava se zaraza za iduću sezonu. Potrebna je i preventivna primjena fungicida i to prvi put pred cvjetanje, a drugi u fazi zametanja i rasta ploda, napominje Galović.

Bolesti jagoda - simptomi i suzbijanje

Kako smo ranije pisali, u prosječnim godinama i uz preventivnu upotrebu djelotvornih preparata popuzt azoksistrobina (Quadris SC), difenkonazola (Score 250 EC) i bakarnih preparata, pomenuto oboljenje ne može ugroziti urod.

Pepelnica se brže razvija u zaštićenom prostoru

Pepelnica jagoda (Sphaerotheca macularis, S. aphanis) naseljava donju lisnu stranu pa se zaraženo tkivo uvija prema gore, a rubni dio naličja pocrveni. Za razliku od drugih biljnih pepelnica površinski micelij na jagodama je vrlo rijetko vidljiv, a najvažniji ekološki uzročnik ranije pojave je visoka vlažnost vazduha.

Stoga se brže razvija i veće štete pravi pri uzgoju u zaštićenom prostoru (visokim tunelima, plastenicima, staklenicima).

Moguća je zaraza još mladih i zelenih plodova, nakon čega se njihov oblik mijenja zbog neravnomjernog rasta zdravog i napadnutog dijela. Upravo zato napad na jagodama mnogi poistovjećuju sa fiziološkim poremećajima uslijed neravnomjernog đubrenja.

Ovo oboljenje vrlo dobro suzbijaju fungicidi iz grupe strobilurina, a u nekim razvijenim zemljama protiv pjegavosti i pepelnice nakon berbe koriste još difenkonazol, penkonazol, ističe ovaj stručnjak.


Tagovi

Bolesti jagode Pepelnica Pjegavost lista jagode Suzbijanje Primjena fungicida


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]