• Uzgoj šljiva
  • 26.12.2020. 09:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Kotor Varoš

Radenko s jednom rukom gaji šljive i peče kvalitetnu šljivovicu

Ovaj proizvođač mnogim voćarima može da bude primjer kako upornost i trud, uprkos brojnim preprekama, mogu da se isplate.

Foto: Bojan Kecman
  • 512
  • 356
  • 0

Radenko Karupović iz Zaselja, u mjesnoj zajednici Vagani, opština Kotor Varoš, mnogim voćarima može da bude primjer kako upornost i trud, uprkos brojnim preprekama, mogu da se isplate.

Na proplanku kojeg svaki dan šibaju jaki vjetrovi smješteno je oko 300 stabala šljiva. Najviše su zastupljene sorte čačanska rodna i Stenlej, uz nešto jabuka i krušaka. U ovom selu, zaseok Karupovići, živi malo stanovnika, ali je ljubav prema rodnom kraju natjerala Radenka da iznad svoje kuće podigne zasad. Nije mu teško da ako treba i svaki dan dođe iz Kotor Varoši i radi u svom voćnjaku koji je u dobrom stanju.

Čak je i u turbulentnoj 2020. godini bilo roda - jedna i po tona, od čega je napravljena kvalitetna šljivovica.

"Moja rakija kada je dam nekom da je proba, može samo da je pohvali. Ne stavljam ni malo šećera, hemiju koristim vrlo malo tokom godine pa sam uspio i ove sezone da ispečem 220 litara, iako je bilo mraza. Dobro đubrim voće, a ovaj teren je idealan za uzgoj šljiva", priča nam Radenko.

Sve poslove u voćnjaku radi sam

Interesantno je da se mnogi žale kako je teško obavljati seoske poslove. Šta bi onda rekao ovaj poljoprivrednik koji je ratni vojni invalid, bez jedne ruke, a košenje, đubrenje, prskanje i ostale poslove u voćnjaku obavlja sam. Pošto ima mnogo svoje zemlje i šume, treba obavljati i druge obaveze ali to mu ne pada teško pa čak može sam da upali motornu testeru i sa njom izreže drva u šumi.

Nije lako kad se ima hendikep, ali nije ni nemoguće

"Nije lako imati bilo kakav hendikep, a kamoli moj, ipak nije mi ništa teško raditi. Imam i starog Golfa dvicu kojim prevozim sve što mi je potrebno kada idem u zasad. Pristup do njega nije lak jer se mora ići i preko livade, ali navikao sam na sve", ističe naš sagovornik i dodaje da mu je primarni cilj da svake godine ima dovoljno šljiva za rakiju, a ako bude veći rod može i da je prodaje po marketima. Karupović je i član lokalnog Udruženja voćara "Kotor Varoš" koje, u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede RS, radi na razvoju voćarstva u ovoj opštini.

Kad se vrate iz inostranstva - gajiće šljivu

"Bio sam na raznim predavanjima. U voćnjacima takođe i trudim se da svake godine vidim i naučim nešto novo. Sad je došlo ovo doba korone ali siguran sam da će biti bolje i da ćemo opet moći putovati. Lično se ne bojim virusa jer sam svaki dan na čistom vazduhu. Ako nisam u voćnjaku onda pješačim i po 15 kilometara dnevno. I pijem rakiju, ona je zaista kvalitetna kod svakog domaćina u mom mjestu", objašnjava ovaj živahni voćar.

Jesmo li zaboravili na značaj i prednosti proizvodnje šljive?

Pored Radenkovog voćnjaka, posađeno je još voća i to od strane njegove mlađe braće, Jelenka i Nenada, koji su se otisli u "gastarbajterske" vode u Austriji, ali će kada se vrate i oni nastaviti da uzgajaju šljivu. Stabla su još mlada, ipak počela su da rađaju što može samo da ih raduje.


Fotoprilog


Tagovi

Zasad šljive Uzgoj šljive Radenko Karupović Kvalitetna šljivovica Košenje Đubrenje Prskanje Čačanska rodna Stenlej


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.