Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline i kupine
  • 05.04.2019. 07:00

Proljetni poslovi u zasadima malina i kupina

Na početku vegetacije, u tek zasađenim malinjacima i kupinjacima je potrebno obaviti prekraćivanje sadnica, izbor kvalitetnih rodnih izdanaka, obaviti zaštitu, ali ne treba zapostaviti ni higijenu zasada da bismo kasnije imali zdravstveno bezbjedne proizvode.

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 930
  • 107
  • 1

Diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva Zlatica Кrsmanović kaže da bi se zasadi malina i kupina održali treba primjeniti sve agrotehničke mjere, a to se naročito odnosi na malinjake.

Sadnice obavezno prikratiti na početku vegetacije

Na početku vegetacije, u tek zasađenim malinjacima i kupinjacima, je potrebno obaviti prekraćivanje sadnica na 2 pupoljka iznad zemlje, ravnim rezom i potom ostavititi da se razvijaju grančice i listovi koji će hraniti korijen, sve do momenta dok iz zemlje ne poniknu izdanci visine 10-ak centimetara. Tada treba da orežemo prošlogodišnji izdanak do zemlje da biljka ne bi formirala plodove i tako trošila hranjive materije na njih.

Birati izdanke debljine olovke

U rodnim zasadima proljeće je vrijeme za vezivanje izdanaka i okopavanje u redu. Sprovodi se odabir izdanaka za rod. Odabir i vezivanje ne treba obavljati prerano. Mart je pravo vrijeme za tu agrotehničku mjeru. Debljina izdanka je takođe važna zbog broja pupoljaka. Stručnjaci savjetuju da se biraju izdanci debljine olovke, neoštećeni sa zdravim pupoljcima i dobrim rasporedom, sa manjim  razmakom pupoljaka. U slučaju da imamo veliki broj razgranatih izdanaka, ukoliko je moguće od razgranatih treba ostaviti samo jedan najbolji izdanak, sa najviše kvalitetnih pupoljaka a ostali se moraju ukloniti do osnove.

Dvogodišnja malina - agrotehničke, pomotehničke i mjere zaštite u zasadima maline nakon berbe

Suvišne izdanke ukloniti i spaliti

Ako nema dovoljno izdanaka, za vezivanje se mogu iskoristiti i razgranati tako da se iz jednog bokora vežu 2, a najviše 3 izdanka. Suvišne izdanke treba ukloniti do osnove, iznijeti iz malinjaka i spaliti. Zlatica Кrsmanović naglašava da čvrsto vezani izdanci treba da ostanu na dužni od 1m i treba da ih bude samo 5-6 komada. Prekraćivanje izdanaka iznad posljednje žice obavlja se tek kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva, i to kosim rezom na suprotnu stranu od pupoljka ostavljanjem samo 2, najviše 3 pupoljka iznad žice. U posljednje vrijeme smo svjedoci česte pojave lomljenja rodnih grana u berbi upravo iz razloga ostavljanja većeg broja pupoljaka iznad posljednje žice.

Preporučiva češća analiza plodnosti zemljišta

U proljeće, nakon vezivanja i orezivanja, kada pupoljci bubre, potrebno je obaviti tretiranje zasada bijelim uljem u kombinaciji sa bakarnim preparatima ili već gotovom smjesom u vidu plavog ulja. Sa obradom, takođe, treba požuriti dok ne počnu da se razvijaju korovi. Kada vegetacija počne, potrebno je obaviti prihranu trećinom predviđene količine КAN-a ili drugog preporučenog đubriva. Sljedeće prihrane treba provesti u razmaku od oko mjesec dana (prvi list, prvi cvijet, prvi plod). Stručnjaci napominju da je poželjno češće raditi analizu plodnosti zemljišta na osnovu koje se obavlja ispravna ishrana biljaka.

Organski uzgoj kupine

Prve serije izdanaka uklanjati dok su zeljasti

Uklanjanje prvih serija izdanaka treba obaviti kada oni dostignu visinu 10-15 cm i dok su još zeljasti. Кasnije oni odrvene i ta mjera postaje znatno teža, što može škoditi biljkama jer se čupanjem biljka pomjera. Ako postoji izvor vode, odnosno sistem navodnjavanja, te izdanke možemo uklanjati sve do kraja maja. Ipak, ukoliko nemamo dosta vode i dovoljno dobru ishranu, izdanke možemo uklanjati do kraja aprila odnosno svega jednom ili dva puta u zavisnosti od vremenskih prilika.

Ne zanemarivati higijenu i zdravstvenu bezbjednost proizvoda

Samo pravilna agrotehnika može da obezbjedi dobar kvalitet prinose. Zato je važno obratiti pažnju na higijenu i zdravstvenu bezbjednost proizvoda što je preduslov za održivost  tržišta i same proizvodnje.


Tagovi

Uzgoj malina Uzgoj kupina Proljetna rezidba Radovi Proljeće Agrotehničke mjere


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer