Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupina
  • 26.01.2018. 07:00

Organski uzgoj kupine

Uzgoj kupine na organski način je vrlo jednostavan i odlikuje se dugim rasponom sazrijevanja plodova - i do 40 dana.

Foto: Đorđe Simović
  • 633
  • 42
  • 0

Uzgoj kupine se sve više širi, zbog obilne rodnosti i visoke rentabilnosti. To posebno važi za organsku kupinu, jer se svježi plodovi i njene prerađevine lako i povoljno unovčavaju na domaćem i stranom tržištu.

Uslovi za uzgoj kupine

Kupini odgovaraju topli krajevi, blagi nagibi i dovoljno vlage. Podnosi različite tipove zemljišta, ali ne podnosi visok sadržaj kalcijuma u zemljištu, kao ni predjele koji su jako vjetroviti. Uspijeva do nadmorske visine od 600 metara.

Organska proizvodnja kupine

Uzgoj kupine na organski način je vrlo jednostavan i odlikuje se dugim rasponom sazrijevanja plodova - i do 40 dana. Sorte koje se preporučuju za ovakav uzgoj su: tonfri, loh-nes, chester, tornles, karaka black, helen, loch tay. Razmaci sadnje moraju biti malo veći u odnosu na konvencijalnu proizvodnju.

"Za meliorativno đubrenje u organskoj proizvodnji treba se osigurati oko 40 t/ha kompostiranog stajskog đubriva. Kupinu pripremamo za zimu tako što đubrenje ne smije biti pretjerano, a sa navodnjavanjem treba prestati u septembru. Otpornost izdanaka na zimske niske temperature ćemo povećati ako krajem septembra kupinjak prskamo bordoškom juhom. Ukoliko smo kupinjak dobro pripremili za zimu, izdržat će temperature do -20 stepeni", objašnjava dipl.ing. Snežana Janjić.

Prinos oko 15 tona

Kupina je otporna na bolesti i štetočine. Brzo stupa u rod - punu rodnost dostiže u trećoj godini, a prinosi u organskoj proizvodnji mogu biti oko 10-15 t/ha. Rađa redovno, a njeni plodovi imaju veliku hranjivu, tehnološku i dijetetsku vrijednost.

"Nedostatak kod kupine je što su plodovi osjetljivi prema truljenju, zatim prema transportu. Za berbu kupine bi sve trebalo biti pripremljeno unaprijed", ističe Janjić.

Foto: Đorđe Simović


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Snežana Janjić Organska kupina Organske sorte kupine Proizvodnja Njega


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.