Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena jabuka
  • 08.06.2020. 07:30

Prodaja jabuka znatno pala u posljednje dvije sedmice: Razlog više cijene?

Zahvaljujući koronavirusu koji je na određeni period zatvorio sve granice, potražnja za domaćim jabukama nikad nije bila veća.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 137
  • 11
  • 0

Europske zalihe jabuka ove su godine prilično male pa nije ni čudo kako su im cijene trenutno dosta visoke u odnosu na prethodno razdoblje.

"Brzorastuće ljetno voće poput lubenica vjerojatno je utjecalo na međunarodno tržište jabuka jer je prodaja u posljednja dva tjedna prilično pala“, rekao je za freshplazu proizvođač jabuka i trgovinski posrednik iz Južnog Tirola, Michael Sparer koji ih uzgaja na 25 hektara.

Na domaćem tržištu za vrijeme korone veća potražnja

Zahvaljujući koronavirusu koji je na određeni period zatvorio sve granice, potražnja za domaćim jabukama nikad nije bila veća. "Prodaja nikad nije bila bolja, a negdje se kupovalo čak i do pet puta više. Najviše smo kupaca imali u martu, dok je u aprilu potražnja nešto oslabila, ali je bila opet iznad prosjeka. Visoka razina prodaje nastavila se do trećeg tjedna u maju“, pojašnjava Sparer.

Za vrijeme korone stvorene bolje prehrambene navike: Jede se više svježeg voća i povrća

Kaže i kako se zalihe sve više smanjuju, a neke od jabuka poput Gale i Granny Smith su potpuno rasprodane. “Nažalost, uskoro ćemo morati uvoziti i one iz Južne Amerike. Međutim, prema trenutnoj prognozi, izvoz iz inozemstva također će biti manji. Prvo, jer će prijevoz i uvoz biti znatno teži zbog krize i drugo, jer će ove godine za berbu na raspolaganju biti manje jabuka", pojašnjava Michael.

Tresač stabala: Tri radnika u jednom satu mogu obrati plodove sa 180 stabala voća

Veliki dio uroda jabuke iz Južnog Tirola tradicionalno se izvozi, a proteklih godina javila su se i nova tržišta kao što su to zemlje sjeverne Afrike u kojima se najviše ističe Egipat. "Prošli mjesec primili smo mnogo upita vezanih za isporuku za Afriku, posebice za crveni i zlatni delišes koje se i inače izvoze u velikim količinama“, zaključuje proizvođač.


Tagovi

Jabuke Proizvodnja Prodaja Voće Južni Tirol Izvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.