Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj banana
  • 07.05.2020. 19:00
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čitluk

Procvjetala hercegovačka banana i donijela prve plodove

Ova biljka u našim krajevima zahtjeva više brige oko "utopljavanja" u hladnim zimskim mjesecima dok ljeti traži često i obilno zalijevanje.

Foto: Depositphotos/Dudaeva (ilustracija)
  • 871
  • 68
  • 0

Toplo proljeće, sa visokim temperaturama i sunčanim vremenom pogodovalo je rastu gajenih biljaka pa je tako prije nekog vremena procvjetala i trogodišnja palma banane, a brzo nakon toga krenuo je i rast prvih plodova. Inače, banana je vlasništvo poljoprivrednog proizvođača Ante Ostojića - Mrge i nalazi se ispred njegove kuće, na Žurnju. 

Ovaj agronom počeo se baviti uzgojem banana iz radoznalosti i nije puno očekivao od ove tropske biljke jer je smatrao da klima koja je specifična za Hercegovinu, neće joj odgovarati s obzirom da potiče iz sasvim različitih klimatskih (tropskih) područja Amerike, Azije i Afrike. Ipak, ispostavilo se da banane mogu ne samo rasti nego dati i plodove na našim prostorima, piše  Brotnjo.info

Uslovi skoro isti kao na matičnom podneblju

Ipak, ova voćna vrsta ima povećane zahtjeve za toplotom za vrijeme zimskih mjeseci, a ljeti ima velike potrebe za vodom i za svoj rast i razvoj traži obilno zalijevanje. Kada su ispunjeni ovi zahtjevi, stvorene su slične okolnosti koje bi imala i na podneblju sa kog potiče. 

Za vrijeme trajanja vegetacije, brzo raste pa njeni veliki listovi izgledaju dekorativno u vrtu. Pored toga što može da posluži kao ukrasna biljka, kada krene da daje plodove, to je poseban uspjeh za proizvođače. Uspjeh je i za Ostojića, koji će nastaviti da brine o svojim biljkama banane, a uskoro će početi i plodovi da pristižu. 

Hikmet Seferović uzgojio malu plantažu banana: Na jednom stablu bit će 140 plodova

Osim u Hercegovini, banana može uspješno da se uzgaja i u kontinentalnom dijelu BiH. Podsjećamo i da se Hikmet Seferović iz Sanskog Mosta okušao u uzgoju ove južne voćne vrste pa je uspješno uzgojio u svom vrtu malu plantažu od desetak stabala banana


Tagovi

Ante Ostojić Mrga Uzgoj banana Stablo banana Ukrasna biljka Zahtjevi za toplotom Potrebe za vodom Južno voće


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁