Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj banana
  • 04.07.2019. 09:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Hikmet Seferović uzgojio malu plantažu banana: Na jednom stablu bit će 140 plodova

Banana je, ističe Seferović, biljka koja iznimno brzo napreduje i raste, ali je osjetljiva na niske temperature, zbog čega ju je tokom zimskog perioda i mrazeva potrebno dobro zaštititi.

Foto: Pixabay/patrik_h
  • 1.172
  • 158
  • 0

Hikmet Seferović iz Sanskog Mosta okušao se u uzgoju južnog voća pa je uspješno uzgojio u svom vrtu malu plantažu od desetak stabala banana. Ove godine, kako kaže, očekuje ukusne plodove i rekordan urod ovog egzotičnog voća.

A počelo je sve kada je njegov sin prije nekoliko godina dobio sjeme banane te ga zasadio u vrtu ispred kuće. Inače, članovi ove porodice pasionirani su ljubitelji i uzgajivači ukrasnog drveća, pa su odlučili provesti eksperiment i s uzgojem banana.

Banana je, ističe Seferović, biljka koja iznimno brzo napreduje i raste, ali je osjetljiva na niske temperature, zbog čega ju je tokom zimskog perioda i mrazeva potrebno dobro zaštititi, piše avaz.ba.

Banana pripada rodu jednosupnica iz porodice bananovki kojemu pripada 72 vrste trajnica čiji je plod, banana, široko rasprostranjen u ljudskoj ishrani. 

fv
Hikmet Seferović pokraj stabla banane (foto: avaz.ba/S. Tulić)

U suši jedno stablo zahtijeva 40 litara vode dnevno!

"U vegetativnom razdoblju banana izuzetno brzo raste i ne treba mnogo posla i brige. Ona zahtijeva mnogo vode, jer voli vlagu. U sušnom razdoblju samo jedno stablo zahtijeva i do četrdeset litara vode dnevno", kaže Seferović te dodaje da su vremenske prilike ove godine veoma godile ovom voću te da je na samo jednom stablu izbrojao 140 plodova.

"Očekujem da dozriju do kraja avgusta i nadam se velikim i ukusnim plodovima, baš poput onih koje možemo kupiti u trgovinama. Osim toga, stabla banane izgledom su veoma lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu", zadovoljan je Seferović.


Tagovi

Banane Uzgoj Hikmet Seferović Južno voće


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...