Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rutava buba
  • 25.03.2019. 10:30

Probudila se rutava buba – kako je se riješiti?

Vrijeme cvjetanja voćaka period je kada se voćke moraju zaštititi od napada prvog insekta koji pravi štete u voćnjacima - rutave bube. Ova štetočina može da uništi i do 80% tek otvorenih cvjetova.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.026
  • 108
  • 0

Zima je ranije otišla, a proljeće je ranije nego inače – došlo. Voćke su počele da cvjetaju, naročito šljiva i kruška. Sorte krušaka junska ljepotica i Abate Fetel su u punom cvjetanju što je nekarakteristična pojava za kraj marta. To im, međutim, nije pomoglo da izbjegnu napad rutave bube (lat. Tropinota hirta) koja može da prouzrokuje veliku štetu u voćnjacima. Ova štetočina izgriza otvorene cvjetove jabuka, krušaka, šljiva, jagoda, breskvi, uništava tučak i prašnike cvijeta zbog čega nema formiranja plodova. Napada i cvjetove povrća.

Nije lako boriti se protiv ovog napasnika koji prezimljava u zemljištu, u stadiju imaga. Najveći problem je što se efikasno može uništiti samo insekticidima koji su štetni i za pčele. Naravno da postoje voćari koji i to rade, ali za takvu mjeru, nema opravdanja.

Suzbijanje rutave bube

Najbolja mjera je postavljanje klopki u vidu plavih plastičnih flašica ili prepolovljenih bijelih flašica od jogurta koje se vežu za granu voćke. Postavljaju se po obodima voćnjaka, sredini i početku redova. Posude, u visini dva prsta pune se vodom pomiješanom sa deterdžentom za suđe, sa različitim aromama (jabuka, jagoda itd ). Mirisi privlače imago koji upada u vodu i udavi se, a njihov miris privući će ostale jedinke, koje čeka ista sudbina.

Kako se na prirodan način riješiti rutave bube?

Dobro je na kraju vegetacije prosuti klopke sa tijelima uginulih buba po voćnjaku kako bi se smanjio napad u narednoj godini. Mnogi voćari griješe jer ubrzo po kretanju vegetacije kose travu između redova voćaka ili upotrijebe herbicide koji uniištavaju maslačak, a cvijet maslačka privlači odrasle jedinke i smanjuje napad štetočine.

Herbicidi se rano koriste

Voćari griješe upravo po pitanju primjene herbicida jer ih suviše rano upotrebljavaju u voćnjacima pri čemu uništavaju korisne insekte i biljke koje mogu pomoći u borbi protiv rutave bube. Ovde se misli na sjetvu kultura koje cvjetaju u isto vrijeme kao i voćke, kao što su npr. uljana repica i facelija, ali malo ko ih sije u voćnjacima.

Zaoravanje stajnjaka u jesen takođe smanjuje napad štetočine jer se uništavaju odrasla imaga koja prezimljavaju u zemljištu. Zato voćari... dobro razmislite kako ćete štititi voćke. Nemojte koristiti insekticide i čuvajte pčele.

Voćari, počinje cvjetanje, mislite na pčele!


Tagovi

Rutava buba Tučak Prašnici Junska ljepotica Abate fetel Suzbijanje Zaštita Klopke


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.