• Sušenje šljiva
  • 09.09.2019. 12:30

Priprema plodova šljive za sušenje

Šljiva se za druge namjene kao što su svježa potrošnja, rezanje ili zamrzavanje bere u botaničkoj zrelosti, dok za sušenje bere se u tehnološkoj zrelosti.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 307
  • 29
  • 0

Procesu sušenja šljiva prethode aktivnosti kao što su: berba, transport i neposredna priprema za sušenje. Obavljanje navedenih aktivnosti mora biti detaljno isprogramirano, kako bi se proces sušenja odvijao bez zastoja koji mogu uzrokovati gubitak energije i povećati troškove sušenja.

Vrijeme berbe je jedan od osnovnih uslova za kvalitetno sušenje šljive. Šljiva se za druge namjene kao što su svježa potrošnja, rezanje ili zamrzavanje, bere u botaničkoj zrelosti, dok se za sušenje bere u tehnološkoj zrelosti.

Kako pravilno sušiti šljive?

Kada je najpogodnije vrijeme za sušenje ploda šljive? 

Postoji više načina kako odrediti pravo vrijeme berbe šljive za sušenje, a najjednostavnije je vizuelno. Tehnološka zrelost plodova karakteriše se uočljivom promjenom boje pokožice ploda i pojavom voštane prevlake. Boja ploda postaje intenzivno plava ili drugačija što je sortna odlika. Promjena boje mesnatog dijela ploda, jer od zelenkaste prelazi u zlatno žutu. Vidljivo je i znatno povećanje krupnoće plodova sve do zrenja.

Sušenje plodova šljive je najpogodnije kada suva materija u plodu dostigne vrijednost preko 20%, mada se u praksi zbog kratkog vremena za proces sušenja počinje ranije, ali ne sa nižom od od 18%. Ove vrijednosti se lako određuju aparatom refraktometrom.

Sam proces berbe se može obavljati na više načina. U većim zasadima ovaj postupak obavlja se mehanizovano sa tresačima, a na manjim površinama može se obaviti ručnom berbom ili kupljenjem poslije trešenja. Važno je znati da u bilo kom načinu berbe mehanička oštećenja plodova treba svesti na mimimum.

Ambalaži i transportu plodova treba posvetiti takođe posebnu pažnju. Ambalažu, odnosno plastične gajbe koje se najčešće upotrebljavaju, ne treba prepunjati da ne bi došlo do deformisanja i gnječenja plodova. Njihova zapremina treba da bude oko 15 kilograma. Transportna sredstva treba prilagoditi tako da se spriječi uticaj prašine i kontaminacije plodova od voćnjaka do sušare, ističe diplomirani inženjer Andrija Radulović.   

Studijsko putovanje: Njemačka želi balkansku šljivu?

Pranje, dipovanje, kalibracija i slaganje plodova

Neposredna priprema plodova za sušenje podrazumijeva: pranje, dipovanje, kalibracija i slaganje plodova na lese. Pranje plodova ima za cilj otklanjanje nečistoće (prašina, pijesak i sl.) pored toga se sa površine otklanjaju u izvjesnoj mjeri mikroorganizmi koji mogu biti uzročnici kvarenja. Cilj pranja je i odstranjivanje hemijskih sredstava zaostalih na plodovima, a koja su korišćena u procesu zaštite voća. Kod pripreme manje količine plodova pranje se može obavljati ručno pomoću priručnih, najčešće plastičnih posuda u kojima se nalazi voda. Kod velikih kapaciteta koriste se uređaji za pranje, koji su u sklopu ostalih uređaja za pripremu.

Dipovanje predstavlja postupak uklanjanja voštanog sloja sa pokožice koji otežava isparavanje vode iz ploda tako da se proces sušenja produžava. Ova operacija može se sprovesti potapanjem plodova u rastvor (0,5% NaOH na temperaturi od 90- 95 oC u trajanju od 3- 5 sekundi), čime se postiže da se na pokožici plodova stvore vrlo fine pore što, uz otklanjanje voštane prevlake, olakšava isparavanje vode iz ploda. Sličan efekat se dobija ako se potapanje plodova obavi i u čistoj ključaloj vodi u trajanju od 3- 10 sekundi.

Kalibrisanje je veoma važna mera pripreme plodova, a predstavlja vrstu sortiranja plodova po krupnoći. To je značajno zbog toga što samo plodovi približno iste krupnoće na jednoj lesi mogu biti ujednačeno osušeni. Ovi uređaji se nalaze locirani u produžetku uređaja za pranje ili dipovanje tako da je omogućen kontinuirani rad. Kada su u pitanju manje količine plodova, kalibracija se može ostvariti improvizovanim pomagalima koja mogu biti u obliku sita sa odgovarajućim otvorima u kojima se prosejavaju plodovi. 

Sortiranje u tri veličine 

U praksi se plodovi šljive najčešće sortiraju u tri veličine od kojih se najsitnija, ne suši, a ostale dvije se koriste za sušenje. Nakon kalibrisanja plodovi se ređaju u jednom redu po lesama. To takođe može biti i mašinski što zavisi od tipa sušare i kapaciteta, može i ručno ako je u pitanju sušara manjeg kapaciteta. Značajno je napomenuti da se na jednoj lesi mogu nalaziti plodovi jedne kalibraže. Vrijeme sušenja traje od 30 do 36 sati.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Pročitaj više »

Tagovi

Sušenje šljive Priprema za sušenje šljiva Šljiva Andrija Radulović

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Visoki vrtovi iza sedam brda :-)
#mojepovrće #visokagredica