Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fungicidna zaštita
  • 08.05.2023. 16:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Preporuka proizvođačima: Izvršite zaštitu koštičavog voća

Potrebno je tretirati šljive, trešnje i višnje protiv najznačajnijih gljivičnih oboljenja.

Foto: Bojan Kecman
  • 222
  • 38
  • 0

Na osnovu podataka očitanih s agrometeorološke stanice u Bihaću, Odsjek za zaštitu zdravlja bilja i izvještajno-prognozne poslove izdao je preporuke proizvođačima koštičavog voća da urade fungicidnu zaštitu od najznačajnijih gljivičnih oboljenja. 

"Vlasnicima nasada šljive savjetujemo da preventivno zaštite svoje voće protiv šupljikavosti lista, Stigmina carpophila. Proizvođačima višanja i trešanja također savjetujemo zaštitu nasada protiv kozičavosti, Blumeriella jaapii", saopćeno je iz Poljoprivrednog zavoda USK.  

Simptomi šupljikavosti lista pojavljuju se u vidu crveno-smeđih pjega s tamnijim rubom koji na kraju ispada i dolazi do stvaranja okruglih rupa na listu jer odumire tkivo. U jako kišovitoj sezoni bolest je teško u potpunosti zaustaviti, a pogotovo ako se uselila u zasad jer je tada njen infektivni potencijal visok. Treba nastojati tretiranja obaviti pred kišu ili ako dopusti vrijeme u početku kiše.

Uzročnik kozičavosti je gljivica koja uglavnom napada list, pri čemu se na licu lista razvijaju sitne crvenoljubičaste pjege dok se na naličju (na mjestu pjege) razvija svijetla nakupina ljetnih konidija.
Pjege se prvo pojavljuju uz rub lista, a kasnije se šire prema sredini. Kada se na jednom listu nalazi veliki broj pjega on poprimi crvenkasto-žutu boju i otpadne. Primarne infekcije se ostvaruju askosporama tokom aprila i maja, a sekundarno širenje bolesti omogućuju ljetne konidije tokom ljetnih mjeseci.


Tagovi

Zaštita šljive Zaštita trešnje i višnje Gljivična oboljenja Preporuke voćarima Šupljikavost lišća Kozičavost Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.