Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup maline
  • 13.09.2022. 16:30

Poznata otkupna cijena maline u Podrinju - je li ovo najviša u BiH?

U Udruženju "Vilamet", djelimično su zadovoljni ponudom i navode kako su "izgurali najbolju cijenu u BiH"

Foto: Depositphotos/Ashtray25
  • 944
  • 72
  • 0

Otkupnom cijenom maline od 8,50 KM, koju je ponudila najveća hladnjača u Bratuncu "Agro dr", zadovoljan je veći dio proizvođača. Podsjetimo, oni su, zbog skupljih ulaganja, zahtijevali 10 maraka po kilogramu, no, svjesni su promjena na tržištu.

Sav rod ljetnih sorti je prije više od mjesec predat hladnjačama, od kada i traje neizvjesnost u vezi s cijenom. Podrinjski malinari su tražili da ona bude u skladu s onima u regionu, sada kažu, ni kod susjeda nije bolja situacija. Ivan Stojanović, predsjednik UO Udruženju "Vilamet" kaže da su mišljenja proizvođača podijeljena, ali da je većini prihvatljiva cijena.

"Niko nije mogao ni očekivati da će izaći s višom. U Srbiji također ne isplaćuju, napravljen je neki vakum i otprilike je to ta ista cijena. Mi smo imali nekih manjih otkupljivača koji su plaćali po 9 KM plus PDV", pojašnjava Stojanović.

Navodi kako je situacija teška u cijeloj državi, ali da djelimično moraju biti zadovoljni jer su "izgurali najbolju cijenu u BiH".

Kupci iz Njemačke

Vlasnik hladnjače "Agro dr" Petko Rankić navodi kako je pronašao dobre kupce u Njemačkoj, te da je izašao s cijenom od 8,50 KM po kilogramu s uračunatim porezom na dodatnu vrijednost.

"Moja hladnjača niti će biti u minusu, niti mogu očekivati neku zaradu. Pozitivna nula je ono što me očekuje", naveo je Rankić, piše Glas Srpske.

Dodaje da je od proizvođača s područja Bratunca, Srebrenice, Milića, Skelana i Tuzle otkupio oko 1.200 tona maline i 200 tona kupine, što je kako tvrdi, više nego što su otkupili svi drugi hladnjačari zajedno.

U Vitezu blokada

Podsjetimo i da proizvođači iz Busovače, Viteza i Novog Travnika već sedmicama protestuju ispred kompanije Natural fooda u Vitezu, jer im još uvijek nisu plaćeni proizvodi koje su predali ovom preduzeću do sredine jula.

Malinari najavili potpunu blokadu rada preduzeća "Natural food"

Zahtijevaju da im se isplati roba, po akontativnoj cijeni od 7,60 KM. Ne isključuju ni mogućnost dolaska sa strojevima i blokadu preduzeća ove sedmice. Nezadovoljni su i proizvođači u Unsko-sanskom kantonu, gdje se ponuđena cijena otkupa kreće od pet do šest maraka.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Otkupna cijena Podrinje Ivan Stojanović Vilamet Petko Rankić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer