Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandarine
  • 17.11.2020. 07:30

Potražnja za mandarinama manja nego prošle godine: Loše vrijeme utjecalo na kvalitetu

Berba španjolskih mandarina i klementina bit će 12% veća u odnosu na prošlu sezonu, ali su plodovi manji zbog vremenskih neprilika. Stoga su cijene u Europi niže, posebno za male, za koje je ponuda veća od potražnje.

Foto: Depositphotos/lunamarina
  • 75
  • 9
  • 0

Brojni proizvođači očekivali su veliku potražnju za mandarinama na početku sezone, kao što je to bilo i s narančama zbog koronavirusa, no to se nije dogodilo. Zapravo su u nekim zemljama poput Sjedinjenih Država i Južne Afrike završile u sjeni naranče, čija je kupovina samo još više porasla. Ipak, potražnja je ostala stabilna. 

Što se opskrbe tiče, s najvećom količinom ovoga voća raspolaže Španjolska, dok su na kvalitetu kineskih utjecale obilne kiše, navodi Fresh Plaza

Španjolska berba 12% veća, ali plodovi manji

Berba španjolskih mandarina i klementina bit će 12% veća u odnosu na prošlu sezonu, podaci su to ondašnjeg Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane (MAPA). Sorta Clemenules trenutno se najviše bere i s njom se najviše trguje, a zbog vremenskih uvjeta i većeg broja na drveću, plodovi su dosta manji u odnosu na prošlogodišnje.

Podsjetimo, posljednjih su tjedana u španjolskoj regiji Valencija padale obilne kiše, posebno u obalnim regijama. Poplava je prema prvim procjenama nanijela štete u vrijednosti 62 milijuna eura.

Zabranjen uvoz 20 tona mandarina iz Turske usljed povećanog sadržaja pesticida

"Drugi val epidemije koji je taman stigao na početku nove kampanje mandarina, opet uzima danak, stvarajući nesigurnost. U početku je potražnja bila mala, ali čini se da se sada donekle oporavlja. Međutim cijene su u Europi vrlo niske, posebno za ove male, za koje je ponuda veća od potražnje", pojasnili su iz ministarstva. 

Također, proizvođači strahuju da bi izlazak Velike Britanije od iduće godine dodatno poremetio izvoz zbog novih carina, točnije 16% na ovo voće. Inače, Britanija je treće najveće tržište španjolskih mandarina, nakon Njemačke i Francuske.

U Njemačkoj ponuda i potražnja u ravnoteži

Njemačko tržište trenutno nema problema s potražnjom, a najzastupljenije su one iz Italije i Turske, dok španjolske klementine potpuno drže monopol. 

"Ponegdje su se narudžbe morale smanjiti, dijelom i zbog zatvaranja ugostiteljske industrije. Cijene su također snažno fluktuirale kao rezultat koronakrize. Osim toga, čini se da je potrošač i dalje svjestan robne marke kada je riječ o citrusima“, objašnjava jedan ekološki proizvođač te dodaje kako je sezona ekoloških proizvoda dobro započela, a prije mjesec dana prve takve su se našle na tržištu. 

Treći put zabranili uvoz mandarina iz Turske

S druge strane, u Francuskoj kupovina mandarina još nije oživjela, djelomično zbog lošije kvalitete, a većim dijelom i zbog toplijeg vremena zbog kojega potrošači još uvijek kupuju ljetno voće.

Manji plodovi i u Italiji

Talijansko tržište posljednjih je dana podložno fluktuacijama, dok kupci traže krupnije plodove. Cijene se kreću od 0,60 eura/kg za manje do gotovo 2 eura/kg za one najviše kvalitete.

U Kalabriji, regiji južne Italije, berba je započela prvih dana listopada i nastavit će se do kraja veljače. Suho vrijeme i visoke temperature rezultirali su prevladavanjem malih klementina i bržim sazrijevanjem plodova. Također, vremenske neprilike u zemlji i inozemstvu, kao i nesigurnost uzrokovana Covidom, spriječile su porast potrošnje, a cijene koje se plaćaju direktno proizvođačima uglavnom padaju.

Što se tiče Belgije, sezona citrusa dobro je započela. Unatoč činjenici da na tržištu još uvijek postoje neke inozemne količine, ponuda i potražnja u dobroj su ravnoteži. Kvaliteta je također dobra, a cijene su na izvrsnoj razini. Ove se godine očekuje 20 do 25% više španjolskih mandarina u odnosu na prošlu godinu. Belgijski trgovac očekuje dobru sezonu jer koronavirus stimulira potražnju za agrumima, poznatima po velikom sadržaju C vitamina.

Afrika i Kina

Na afričkom tržištu potražnja za ovim voćem trenutno premašuje onu za narančama. Prinosi se u Južnoj Africi procjenjuju na 24,3 milijuna kilograma. Izvoz je također veći, za 36% u odnosu na prošlu godinu. 

Egipat je trenutno najpopularnija izvoznica, a činjenica da je Saudijska Arabija zabranila uvoz turskog limuna dodatno im je dala vjetar u leđa. Inače, egipatski agrumi najviše se izvoze u Rusiju, a ove godine ih traže i na našem kontinentu, dok će po prvi put ove godine izvoziti svoje mandarine, klementine i limune u Japan

Kako uspješno uzgojiti mandarinu u posudi?

Kada govorimo o Kini, vodeća regija u proizvodnji ovoga voća je Sečuan, gdje se površina i obujam proizvodnje nisu puno promijenili u odnosu na prošlu godinu. Ponuda trenutno premašuje potražnju, kvaliteta je ove godine niža zbog obilnih kiša što je uzrokovalo pad cijena. 

Do kraja rujna Kina je uvezla većinu australskih mandarina (13.488 tona). Tajland i Japan također su bili važna izvozna tržišta, a Japan je uvozio više nego prethodne godine. Ukupno je do 30. rujna izvezeno 58.000 tona, isto kao i u 2018. godini.

Sjeverna i Južna Amerika

Iako je potražnja za narančama naglo porasla zbog pandemije, ovaj se trend ne prelijeva na mandarine u Sjedinjenim Državama. Ona ostaje stabilna i čak je nešto niža nego prethodnih godina.

Većina čileanskih plasirana je na američko tržište i ovo je bila dobra sezona što se tiče prinosa, iako su cijene bile prosječne do niske. Čile je ove godine u SAD izvezao 9,8 milijuna kutija, što je više u odnosu na 8,5 milijuna u 2019. 

Druga po redu izvoznica, Peru u SAD je izvezla 7,2 milijuna što je više od 4,7 mil. kutija prošle godine. Zbog velike potražnje za citrusima općenito zbog pandemije, uzgajivači su očekivali da će ona biti bolja. Sezona je započela u proljeće visokim cijenama, ali sredinom srpnja počele su naglo padati i sada su još uvijek dosta niske. 


Tagovi

Mandarine Tržište Prinosi Berba Izvoz Koronakriza


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]