Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 06.03.2019. 16:00

Treći put zabranili uvoz mandarina iz Turske

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u "SP Laboratoriji" Bečej, Srbija, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pesticida Fenvalerat.

Foto: Pixabay/mussejereissati
  • 312
  • 25
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovne kontrole pošiljki hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvozniku sa sjedištem u Distriktu Brčko početkom ove sedmice zabranila uvoz pošiljke mandarina porijeklom iz Turske, u količini od 20.400 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida.

Prilikom pregleda pošiljke prispjele sredinom februara na granični prelaz Rača, nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida. Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane "Instituta za vode" Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida Fenvalerat, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla. 

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u "SP Laboratoriji" Bečej, Srbija, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je doneseno Rješenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Podsjećamo da je ovo treća pošiljka mandarina porijeklom iz Turske kojoj je u protekla dva mjeseca zabranjen uvoz zbog povećanog sadržaja pesticida. Prva pošiljka iznosila je 5.400 kilograma, a druga 10.400 kilograma.

Zabranili uvoz mandarina iz Turske

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske i dalje će kontinuiran vršiti uzorkovanje voća i povrća prilikom uvoza, kako bi se utvrdilo da li je isto zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu. Rezultati rada fitosanitarne inspekcije najbolji su dokaz da cjelokupan sistem fitosanitarnog nadzora u Republici Srpskoj dobro funkcioniše, stoji u saopštenju Inspektorata. 


Tagovi

Marines/Lance Cpl. Aaron Henson


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas