• Zabrana uvoza
  • 04.11.2020. 13:45

Zabranjen uvoz 20 tona mandarina iz Turske usljed povećanog sadržaja pesticida

U analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo preparata za zaštitu bilja, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u hrani.

Foto: Depositphotos/siculodoc
  • 237
  • 76
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvozniku sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine zabranila je isporuku pošiljke mandarina porijeklom iz Turske, u količini od 20.900 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, stoji na zvaničnom sajtu Fitosanitarne inspekcije RS.

Prilikom pregleda pošiljke nadležno lice izvršilo je uzorkovanje za laboratorijsku analizu u cilju ispitivanja ostataka pesticida. Na osnovu Izvještaja o urađenoj analizi izdatog od strane Instituta za vode u Bijeljini, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo hemijskih sredstava iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Na osnovu zahtjeva uvoznika, izvršena je posebna analiza drugog uzorka u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, kojom je potvrđena ona prvobitno urađena, na osnovu koje je inspektor donio rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke i naložen njen povrat pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog organa vlasti.

Pesticidi nisu zabranjeni, ali moraju se ispoštovati pravila

Republička fitosanitarna inspekcija prilikom uvoza voća i povrća u našu zemlju, vrši uzorkovanje kako bi se utvrdilo da li je isto zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu. Najveći rizik kod ovakvih proizvoda predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i toksičnih metala i upravo su to kriteriji po kojima se vrše analize.

Potrebno je naglasiti da upotreba pesticida nije zabranjena. Svi oni se koriste u proizvodnji većine vrsta voća i povrća, ali moraju se primjenjivati isključivo dozvoljena sredstva, u propisanim koncentracijama i poštovati karenca, odnosno vrijeme koje treba da prođe od tretmana do upotrebe proizvoda.

Zabranjen uvoz kornišona iz Makedonije zbog povećanog sadržaja pesticida

Podsjećamo da je sredinom prošlog mjeseca zabranjen uvoz pošiljke krastavca kornišona porijeklom iz Makedonije, u količini od 800 kilograma. Razlog je povećani sadržaj pesticida dok je početkom septembra zabranjen uvoz breskvi iz Turske, usljed povećane koncentracije preparata "melathion" iznad vrijednosti dozvoljenih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u hrani.


Tagovi

Zabrana uvoza Pošiljka mandarina Ostaci pesticida Karenca Dozvoljena sredstva Upotreba pesticida Uvoz voća Uvoz povrća Fitosanitarna inspekcija


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.