Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 02.06.2020. 13:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Zvornik

Poticaji za jagodičasto voće: Po dunumu novog zasada, 500 KM

Mraz krajem marta uništio je prve voćke koje su bile u punom cvatu, što je jedan od razloga zašto je ove godine sezona jagoda malo kasnila, ali i zašto su one bile toliko skupe. 

Foto: Naila Čaušević
  • 751
  • 98
  • 1

Jak mraz koji se javio krajem marta nanio je velike štete voću. Na području zvorničke opštine ova nepogoda prepolovila je prinose jagoda tamošnjim uzgajivačima. Usljed komplikovane procedure, proizvođači nisu uspjeli registrovati svoju proizvodnju pa su sada uslovljeni nestabilnim vremenskim uslovima i onim što sami učine za sebe. Neki od njih čak su smanjili površine pod jagodom, a najčešći uzrok tome je što nema sigurnog i organizovanog otkupa ovog voća. 

Mraz trajao skoro 11 sati - štete na voću katastrofalne

"Očekivali smo da će ove sezone prinosi biti veći, oko četiri tone iz našeg zasada. Mraz je nastupio u nepovoljnom trenutku i uništio voće pa ako bude i tona i po, biti ćemo sretni", navodi Mirza Hajdarević , proizvođač koji se bavi uzgojem jagoda preko deset godina. Proizvodnju je organizovao na površini od oko tri dunuma, a  ove sezone ostao je bez polovine uroda, kako piše Avaz. 

Mraz kriv za visoke cijene?

Dodaje kako su uništene prve voćke koje su bile u punom cvatu tako da je to jedan od razloga zašto je ove godine sezona jagoda malo kasnila, ali i zašto su one bile toliko skupe. 

Domaća jagoda ne može na strano tržište, a voćari ostali bez podsticaja

Ovdje ima još uzgajivača jagoda, koji proizvedene količine isporučuju mljekari u Gradačcu, za pravljenje voćnog jogurta. Među njima je i Ilijaz Miralemović, sa proizvodnjom na oko dva dunuma zemljišta. 

"Od industrijske jagode koju smo prve godine isporučivali mljekari za voćni jogurt, otplatili smo uloženi repromaterijal i sadnice, a nakon završetka sezone, imali smo i dobru zaradu. Kada se Zott povukao iz Gradačca, stao je i otkup. I pored tako neizvjesne situacije, uspjeli smo prodati čitav rod", objašnjava on. 

Poticaji za sve voćare

Poslije par uspješnih sezona, dodaje, smanjio se broj radnika za berbu zbog odlaska u Njemačku tako da su jagodnjak smanjili na samo jednu parcelu i to za sopstvene potrebe. Ipak, mraz je nanio štetu i toj zasađenoj površini

Cijena sata u berbi jagoda nikad veća - u poljima turistički radnici

Iz lokalne samouprave navode da voćari mogu računati na podsticaje jagodičastog voća i da poljoprivrednici ne moraju biti registrovani kako bi ostvarili pravo na pomoć. 

Prema riječima načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, u GU Zvornik, Darka Stefanovića,  po dunumu novog zasada, dobija se 500 KM.


Tagovi

Uzgoj jagoda Jak mraz Mirza Hajdarević Sezona jagoda Ilijaz Miralemović Uloženi repromaterijal Sadnice Poticaji Novi zasad Darko Stefanović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.