Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vegetacija
  • 02.03.2022. 10:30

Počelo bubrenje pupoljaka višnje, trešnje i šljive - vrijeme za zaštitu

Zahlađenje će usporiti razvoj biljaka, ali je veoma važno napomenuti da se primjena bakarnih preparata kod koštičavog voća preporučuje samo prije pucanja i otvaranja pupoljaka.

Foto: Depositphotos/DLeonis
  • 298
  • 44
  • 0

Na nižim nadmorskim visinama je kod ranog sortimenta šljive, višnje i trešnje započelo bubrenje pupoljaka. Period nakon rezidbe, a prije otvaranja pupoljaka je pravo vrijeme da se sprovede preventivni tretman s ciljem smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), rogača šljive (Taphrina pruni), pjegavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii), bakterioznih oboljenja, kao i prezimljujućih formi štetočina.

Koje preparate koristiti?

Preporuka je da se primijeni kombinacija registrovanih preparata na bazi bakra i mineralnih ulja sa bakar-oksihloridom ili bakarom iz bakar-sulfata ili mineralno ulje različitih proizvođača. U zasadima šljiva je registrovan i preparat Plavo ulje koji je već gotova kombinacija mineralnog ulja i bakra i koristi se u koncentraciji 3%.

Zahlađenje će usporiti razvoj biljaka, ali je veoma važno napomenuti da se primjena bakarnih preparata kod koštičavog voća preporučuje samo prije pucanja i otvaranja pupoljaka jer u protivnom može doći do fitotoksije na mladom biljnom tkivu.

Krenula vegetacija breskve i nekatrine

Za razliku od ostalog koštičavog voća, kod bresaka i nektarina je već došlo do pucanja pupoljaka i pojave zelenih uskih listića. Ovo su faze kada se pred najavljene padavine preporučuje primjena preventivnih mjera zaštite u cilju sprečavanja zaraza prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans). Za tu namjenu su registrovani fungicidi na bazi cirama ili dodina ili pak ditianona.

Promjena vremena od sredine sedmice - šta donosi?

Preporuka je da se pregledaju rani zasadi u područjima gdje najranije kreće vegetacija i ukoliko se ustanovi bubrenje pupoljaka, primijeni neki od registrovanih preparata na bazi bakra aktivne materije bakar-hidroksid u različitim koncentracijama u zavisnosti od preporuke proizvođača ili bakar-sulfat u koncentraciji 0,25-0,35%. Pojedini agronomi savjetuju upotrebu preparata na bazi cirama i sylit-a.

Sprovođenje hemijskih tretmana se preporučuje u najtoplijem dijelu dana po mirnom vremenu bez vjetra.


Tagovi

Bubrenje pupoljaka Vegetacija Bakar Mineralno ulje Zaštita voća Prognozno-izveštajna služba


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...