Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.02.2022. 10:00

Promjena vremena od sredine sedmice - šta donosi?

Niže temperature u narednom periodu, trebale bi usporiti naglo kretanje vegetacije nakon zimskog mirovanja

Foto: Vedran Stapić
  • 169
  • 29
  • 0

Prema prognostičkim kartama, nakon promjenljivog i prohladnog vikenda, praćenog kišom i snijegom, početkom sedmice zadržat će se slične vremenske prilike. Od utorka se očekuje postepena stabilizacija, uz malu vjerovatnoću za kratkotrajne, prolazne padavine, u četvrtak 3. marta, na sjeveru zemlje, kao i dijelu centralne i istočne Bosne.

Toplotni režim osjetnije će se promijeniti. Pri tome će temperature opasti u odnosu na protekli period i bit će primjerenije ovom dijelu godine. Minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se od -6 do -1 u Bosni, u Hercegovini do 2°C. Danju s maksimalnim temperaturama zraka u rasponu od 5 do 8 u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 11°C.

Od sredine sedmice malo toplije, u dane narednog vikenda još uvijek s pojavom jutarnjeg mraza u većini krajeva, maksimalne dnevne temperature u Bosni od 6 do 10, u Hercegovini do 13 °C.

Povoljne prilike za radove na otvorenom (Foto: Renata Prusina)

Većim dijelom naredne sedmice prevladavat će povoljne prilike za radove na otvorenom. Prispjele i prognozirane padavine djelimično će popraviti vodni bilans i omogućiti kvalitetniju predsjetvenu pripremu zemljišta. Niže temperature u narednom periodu, trebale bi usporiti naglo kretanje vegetacije nakon zimskog mirovanja.

Trodnevna prognoza

Sutra se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima u nizinama lokalno može padati slaba kiša. U Hercegovini pretežno sunčano, više oblačnosti na sjeveru. Vjetar u Bosni većinom slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1, na jugu zemlje do 6. Najviša dnevna uglavnom između 0 i 5, na jugu zemlje do 11 stepeni.

Pretežno sunčano se u srijedu prognozira na području Krajine, jugozapada Bosne i u Hercegovini. U većem dijelu Bosne postepeno smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana, dok će vjetar biti većinom slab sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne slaba bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -1, na jugu do četiri. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 2 i 7, na jugu do 12°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva magle može biti po kotlinama u centralnim i istočnim područjima. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura između -6 i -1, na jugu do tri. Najviša dnevna uglavnom između 4 i 10, na jugu zemlje do 13°C.


Tagovi

Agro prognoza Snijeg Sunčano Magla Vegetacija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.