• Bolesti voća
  • 24.05.2021. 17:00

Padavine uzrokovale mnoge bolesti kod jagodičastog i bobičastog voća

U usjevima jagode koji se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimena, nalaze u fazama cvjetanja i sazrijevanja plodova, nestabilno vrijeme stvara visok rizik od infekcije prouzrokovača sive truleži.

Foto: Vlado Šomoši (ilustracija)
  • 68
  • 177
  • 0

Trenutni vremenski uslovi u proizvodnji maline, kupine, borovnice i jagode, sa čestim padavinama i registrovanim temperaturama, pogoduju razvoju različitih vrsta bolesti, piše Prognozno-izvještajna služba.

U zasadima maline aktuelne vremenske prilike veoma su povoljne za ostvarenje infekcije prouzrokovača ljubičaste pjegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata). S obzirom da se i u narednim danima prognozira nestabilno vrijeme sa kišom, proizvođačima se, u cilju zaštite voća, preporučuje upotreba nekog od registrovanih fungicida na bazi boskalida i piraklostrobina u količini od 1,5 do 1,8 kg/ha.

Kada je riječ o kupinjacima registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pjegavosti izdanaka i pupoljaka kupine (Didymella applanata), žute hrđe lista i stabla (Kuehneola uredinis) i purpurne pjegavosti kupine (Septocyta ruborum). Postojeće klimatske prilike prikladne su za razvoj i širenje navedenih patogena, te se voćarima savjetuje primjena fungicida na bazi aktivne materije azoksistrobina i difenokonazola u koncentraciji 0,075 odsto.

Zaštitite jagode fungicidom

U usjevima jagode koji se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimena, nalaze u osjetljivim fazama cvjetanja i sazrijevanja plodova, nestabilno vrijeme sa čestim padavinama stvara visok rizik od infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botritis cinerea).

Kako suzbiti sivu plijesan jagode?

Podsjetimo, česte kiše i visoka relativna vlaga zraka stvaraju odgovarajuću sredinu za razvoj sive truleži. Na zelenim plodovima formiraju se svijetlo smeđe pjege ispod kojih meso ploda omekša i na tom mjestu dolazi do sivkasto - bijela paučinasta prevlaka koja kasnije dobije karakterističnu zeleno-sivkastu boju.

U cilju zaštite voćke, preporučuje se korištenje nekog od fungicida na bazi ciprodinila i fludioksonila u dozi od 0,8 do jednog kilograma po hektaru ili fenheksamida u količini od 1,5 l/ha. Prilikom provođenja hemijskih mjera zaštite treba voditi računa o karenci primjenjenih preparata.

U zasadima borovnice koji se nalaze u feno fazama cvjetanja i zametanja plodova, sa prognoziranom najavom padavina, postoji visok rizik da dođe do infekcije od strane prouzrokovača sive truleži (Botritis cinerea) i prouzrokovača uvenuća i sušenja cvjetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi).

U cilju zaštite usjeva od pomenutih zaraza, uzgajivačima se preporučuje primjena nekog od fungicida na bazi aktivne materije ciprodinil+fludioksonil u količini od jednog kilograma po hektaru.


Tagovi

Siva trulež plodova Bolesti jagode Ljubičasta pjegavost izdanaka Uvenuće i sušenje cvjetova


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Vinograd u porastu ljetos.