• Bolesti voća
  • 24.05.2021. 17:00

Padavine uzrokovale mnoge bolesti kod jagodičastog i bobičastog voća

U usjevima jagode koji se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimena, nalaze u fazama cvjetanja i sazrijevanja plodova, nestabilno vrijeme stvara visok rizik od infekcije prouzrokovača sive truleži.

Foto: Vlado Šomoši (ilustracija)
  • 67
  • 177
  • 0

Trenutni vremenski uslovi u proizvodnji maline, kupine, borovnice i jagode, sa čestim padavinama i registrovanim temperaturama, pogoduju razvoju različitih vrsta bolesti, piše Prognozno-izvještajna služba.

U zasadima maline aktuelne vremenske prilike veoma su povoljne za ostvarenje infekcije prouzrokovača ljubičaste pjegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata). S obzirom da se i u narednim danima prognozira nestabilno vrijeme sa kišom, proizvođačima se, u cilju zaštite voća, preporučuje upotreba nekog od registrovanih fungicida na bazi boskalida i piraklostrobina u količini od 1,5 do 1,8 kg/ha.

Kada je riječ o kupinjacima registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pjegavosti izdanaka i pupoljaka kupine (Didymella applanata), žute hrđe lista i stabla (Kuehneola uredinis) i purpurne pjegavosti kupine (Septocyta ruborum). Postojeće klimatske prilike prikladne su za razvoj i širenje navedenih patogena, te se voćarima savjetuje primjena fungicida na bazi aktivne materije azoksistrobina i difenokonazola u koncentraciji 0,075 odsto.

Zaštitite jagode fungicidom

U usjevima jagode koji se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimena, nalaze u osjetljivim fazama cvjetanja i sazrijevanja plodova, nestabilno vrijeme sa čestim padavinama stvara visok rizik od infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botritis cinerea).

Kako suzbiti sivu plijesan jagode?

Podsjetimo, česte kiše i visoka relativna vlaga zraka stvaraju odgovarajuću sredinu za razvoj sive truleži. Na zelenim plodovima formiraju se svijetlo smeđe pjege ispod kojih meso ploda omekša i na tom mjestu dolazi do sivkasto - bijela paučinasta prevlaka koja kasnije dobije karakterističnu zeleno-sivkastu boju.

U cilju zaštite voćke, preporučuje se korištenje nekog od fungicida na bazi ciprodinila i fludioksonila u dozi od 0,8 do jednog kilograma po hektaru ili fenheksamida u količini od 1,5 l/ha. Prilikom provođenja hemijskih mjera zaštite treba voditi računa o karenci primjenjenih preparata.

U zasadima borovnice koji se nalaze u feno fazama cvjetanja i zametanja plodova, sa prognoziranom najavom padavina, postoji visok rizik da dođe do infekcije od strane prouzrokovača sive truleži (Botritis cinerea) i prouzrokovača uvenuća i sušenja cvjetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi).

U cilju zaštite usjeva od pomenutih zaraza, uzgajivačima se preporučuje primjena nekog od fungicida na bazi aktivne materije ciprodinil+fludioksonil u količini od jednog kilograma po hektaru.


Tagovi

Siva trulež plodova Bolesti jagode Ljubičasta pjegavost izdanaka Uvenuće i sušenje cvjetova


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Radnici ŠG "Panos" iz Višegrada crpe posljednje atome snage da ugase požar koji je prije mjesec dana zahvatio endemsku vrstu Pančićevu omoriku u okolini Višegrada, njenog prirodnog staništa. Prizori su stravični.