• Njega malina
  • 28.02.2021. 14:00

Vrijeme je da se krene sa tretmanima bakra protiv ljubičaste pjegavosti maline

Pošto se u narednom periodu sigurno mogu očekivati razdoblja sa padavinama, sada je pravo vrijeme da se protiv ljubičaste pjegavosti obave tretmani bakarnim preparatima, ali u nešto manjim dozama.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.172
  • 619
  • 0

Neuobičajeno dug period praćen visokim temperaturama krajem februara, uzrokovao je raniji početak vegetacije i kod malina. Iako je toplo, vremenski uslovi idealni su za obavljanje agrotehničkih mjera u zasadima ovog voća i njihovu pripremu za novi ciklus.

Što se tiče prihrane, stajsko đubrivo ako nije upotrebljeno u jesen, rasipa se oko stabljika. Bilo bi dobro da se frezom unese u zemljište kako bi se brže razgradilo i bilo dostupno korijenu voćke. Ako želite visoke prinose, stajnjak bi trebalo koristiti svake godine i to oko 30 tona po hektaru jer će rod iznijeti skoro sva hranjiva koja su se iz njega razgradila tokom sezone.

U konvencionalnim malinjacima dodaje se i mineralno NPK hranjivo. Umjesto stajskog đubriva može da se koristi i peletirani stajnjak, u količini od tone do tone i po na jedan hektar, ali je nešto viša cijena u odnosu na onaj redovni, razlog za slabije korišćenje.

Ukloniti izdanke iz prethodne vegetacije

U borbi protiv bolesti ključno je da se završi rezidba i uklanjanje stabljika koje su rodile u prethodnoj vegetaciji i da se, po dužnom metru, ostave, odnosno za žicu povežu novi izdanci koji će u nastupajućoj sezoni dati rod. Proizvođači ostavljaju, uglavnom, šest do osam stabljika kada je riječ o sortama Vilamet i Miker.

Vrijeme je za tretmane bakarnim preparatima

Neki ostavljaju i deset što može da oteža borbu protiv bolesti jer će biti jači sklop i više vlage ali, ako se dobro prihrane i tretiraju tokom godine, rizik od izbijanja zaraza značajno se smanjuje.  

Obratiti pažnju na bolesti

Najčešće se u našim zasadima javlja ljubičasta pjegavost izdanaka maline, (lat. Dydimella applanata). Ona se manifestuje pjegama tamne boje koje ostaju na zaraženim izdancima iz prethodne vegetacije. Takvi izdanci imaju i srebrnaste fleke po sebi tokom zime i moraju se ukloniti. Obično u junu, na listovima se javljaju mrke pjege sa žućkastim obodom, koje dovode do nekroze u obliku slova "V".  

Infekcija prelazi na bočne lastare, u čijim se pazusima oko pupoljaka javljaju tamne fleke, koje se spajaju, zaraze više lastara, a zatim i cijeli izdanak. Formirani plodovi zaostaju u razvoju, a u narednoj godini, ako se ostave oboljeli izdanci, iz većine pupova uopšte nema rasta lastara. Voćari se često iznenade jer se smanjuje prinos, što nisu očekivali pred berbu.

Bakarni preparati u manjim dozama

Pošto se u narednom periodu sigurno mogu očekivati razdoblja sa padavinama, sada je pravo vrijeme da se protiv ljubičaste pjegavosti obave tretmani bakarnim preparatima, ali u nešto manjim dozama jer je već počelo izbijanje listića iz pupoljaka. Dovoljno je kilogram do dva, u zavisnosti od formulacije bakarnog sredstva, na 350 do 400 litara vode, uz dodatak nekog preparata protiv prezimljujućih formi štetočina. Najbolje je Bijelo ulje, u količini dva litra na 100l vode.

Izdanci moraju biti dobro osvjetljeni

Tretiranja bakarnim preparatima mogu da se ponavljaju svakih desetak dana, sve do cvjetanja, ali i tokom rasta plodova onim sredstvima koja preporuče stručnjaci za zaštitu bilja.

Kidajte mlade izdanke

Trebalo bi uvijek imati na umu da se omogući stalno "provjetravanje" i osvjetljenost izdanaka kako bi se smanjilo prisustvo vlage jer je ona ključna za nastajanje bolesti. Spore će rasipanjem, prilikom rezanja i iznošenja starih izdanaka, sigurno da prežive u zemljištu.

Čim krene vegetacija i rast novih iz spavajućih pupova pri dnu izdanka, sve do kraja maja, do visine 15 centimetara iznad zemlje, trebalo bi kidati takve izdanke. U zasadima u kojima se ne obavi ova mjera prevelika lisna masa stvoriće  povoljnije uslove za izbijanje bolesti.


Tagovi

Ljubičasta pjegavost malina Bakarna sredstva Bijelo ulje Spore Bočni lastari Kidanje izdanaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je otvorena izložba učeničkih i studentskih fotografija na temu "tradicija moga kraja" u čijem su fokusu poljoprivreda, proizvodnja hrane i seoska kultura. Postavka se nalazi u Dječijoj kući Novo Sarajevo na Grbavici, a može se pogled... Više [+]