Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smokva i orah
  • 06.05.2023. 09:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Omladina razgrabila Božin afrodizijak, pripremljen za penzionere

Plantažu autohtonih, starih sorti Božo Vlačić je zasadio prije 15 godina, a uzgoj ovog voća u porodičnoj je tradiciji već dva stoljeća.

Foto: Selma Mujić
  • 5.612
  • 332
  • 0

Više od 200 godina u Trebinju egzistira porodično gazdinstvo Vlačić, a od kako je dospjelo u Božine ruke, koji je osmi po nasljedstvu, počeo je i aktivniji uzgoj smokava. Plantažu autohtonih, starih sorti je zasadio prije 15 godina.

Kako je riječ o kršovitom području s malim parcelama, na četiri lokaliteta plodove bere sa 700 stabala, a radi se o čak devet sorti - žute, plave i smokve sušioke (sa dugom i kratkom drškom), šaragulja, zimica, dužica i druge. Posla, priča Božo, uvijek ima.

"Nije kao vinograd, obereš grožđe i završiš, kod smokve kako raste grana tako se i rod zameće. Najnovija istraživanja pokazuju da mi faktički jedemo cvijet", dodaje uz opasku da je to jedna od najzdravijih voćaka, koja se nikako ne tretira i sve što im je potrebno su voda i sunce.

Afrodizijak u omotu

Dok god drži dobru cijenu, Božo je prodaje svježu na tržištu, a čim pojeftini, baci se na posao prerade. Uspije tako napraviti i slatko od zelene, tvrde smokve.

"Bušim je, presipam i prokuhavam u 10 voda. Napravim onda šerbe gdje ubacujem te smokve i ona sama upija to, baš je preslatka i jako tvrda", priča nam istaknuvši da od zrele u oguljini pravi slatko za starije kupce i u njega dodaje jezgru oraha.

Slatko za one u poznim godinama

Pokušava izbjeći da objasni zašto je tako pripremljeno slatko dobro za one u poznim godinama, ali u konačnici priznaje da je riječ o afrodizijaku, a kroz šalu dodaje i da kupce redovno pita je li im jako srce.

"Iako Boga mi više omladina to kupuje nego starci, starci se i stide toga. Kupe oni, ali negoduju jer je pakiranje veliko za njihove penzije, onda traže manje, pa morat ću početi i tako pakirati", priča Božo.

Adam i Eva

Uz izložena brojna priznanja za kvalitet, pehar i pohvale, na njegovom štandu na Mostarskom sajmu ističe se i rakija Eva te vino Adam. Oboje od smokve i čisti bez ikakvih dodataka.

"Prvo sam napravio rakiju i nazvao je Eva, a da ne bude sama nakon više pokušaja uspio sam napraviti vino, Adama. Imam likere od smokve, u ponudi su i oni s aromom lavande ko voli. Imam 3-4 komada lavande samo radi toga", kaže naš sagovornik na čijim su proizvodima etikete ispisane i latinicom i ćirilicom.

Brojni proizvodi na Božinom štandu

Iako nije pohađao školu za marketing, osnove je savladao, pa na razne načine pokušava animirati kupce. Izlaže, priča nam, po cijeloj BiH i svako kod njega može naći nešto za svoj ukus, ali i džep.

"Ova boca Eve od 2,5 dcl je 20 KM, pola litre je 40, a 0,75 l je 60 maraka. Adam je 30 maraka. Eva je skuplja roba, a on se lakše proda", navodi ovaj proizvođač te nabraja kako su tu i pekmez bez šećera, čaj od lista smokve koji je dobar za dijabetičare, kao i kapi, potom brašno koje je dobro za bronhitis, astmu i kao dodatak jelima pogotovo pecivima jer se osjeti  i okus i miris, a proizvodi i sadnice.

Hercegovački zet: Kući ne smije dok sav med ne proda

Božo je inače po struci mašinski tehničar sa, kako kaže, zamalo diplomom Više tehničke škole u Čačku, no zbog nezavršena četiri ispita, ovaj apsolvent iz prošlog vijeka, otišao je u penziju sa srednjom stručnom spremom. Nada se da će posao sa smokvama nastaviti neko iz porodice.

"Imam sina i kćerku i unučad od njih, nije baš veliki interes da nastave s ovim poslom, ali sad ću ih početi voditi sa sobom da naplaćuju, da se im osladi", otkriva plan koji je skovao i dodaje kako smokva ostaje prioritet, ali ima i dva stabla masline koje mu godišnje daju 50-60 litara ulja.

Mostarski sajam se zatvara danas, pa ako ne stignete do njegovog štanda, Božu potražite drugim sajamskim manifestacijama. 


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: - | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Smokva Rakija od smokve Vino od smokve Božo Vlačić Pekmez Suhe smokve Afrodizijak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/