Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mostar
  • 02.05.2023. 14:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Otvoren 24. sajam u Mostaru - ovo su najznačajnije poruke

Ovogodišnji sajam je okupio 700 izlagača iz 30-ak država svijeta. Zemlja partner je Izrael, a u grad na Neretvi stigle su i delegacije iz regiona.

Foto: Vedran Stapić
  • 206
  • 62
  • 0

Danas je na sajamskom prostoru Rodoč svečano otvoren 24. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru. Sajam se odvija od 2. do 6. svibnja 2023. pod pokroviteljstvom Izraela, koji ove godine obilježava i 75 godina državnosti. 

A da se već planira i onaj jubilarni dogodine, otkrila je direktorica sajma Dalfina Bošnjak i najavila da će 25. izdanje biti pod pokroviteljstvom susjedne Republike Hrvatske. 

Cijena ulaznice je 5 maraka, koliko košta i parking vozila. Za grupe su osigurane i povlaštene cijene ulaznica. 

Oko 700 izlagača

Ovogodišnji sajam je okupio 700 izlagača iz 30-ak država svijeta, rekla je Bošnjak i dodala kako ova manifestacija jeste i treba biti pokretač gospodarskog razvoja te da se očekuju i izraelska ulaganja u BIH za što je potrebno stvoriti pretpostavke. 

"Osiguranje stabilnog i sigurnog poslovnog okruženja je temelj uspjeha", nadovezao se u obraćanju Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, pojasnivši da kapital ne voli nestabilnost, neizvjesnost. "Pokrenuli smo ozbiljan investicijski ciklus, a radi se na boljem prometnom povezivanju", dodao je i zaključio da mu je želja stvoriti grad ugodnog življenja, u kojem će mladi rado živjeti i zasnovati obitelji.

Nermin Nikšić, premijer FBiH poželio je da ovogodišnji sajam bude plodonosan.

Premijer Nikšić iznio dramatične podatke o iseljavanju bh. stanovništva

"Trebaju nam inicijative koje povezuju, zato ovaj sajam zavređuje posebnu pažnju", istakao je, te prezentirao i podatke o negativnim trendovima koji još više govore o značaju stvaranja dobrog gospodarskog okruženja.

"Bijela kuga je najveća pandemija Bosne i Hercegovine", dramatične je podatke iznio Nikšić o 500 hiljada iseljenih bh. stanovnika unazad osam godina. 

"BiH je u tome nažalost prva u svijetu", naglasio je.

Susjedi značajni partneri

"Imamo 14 privrednih subjekata iz Srbije ovdje na sajmu", uvodno je navela premijerka Srbije, Ana Brnabić te istakla kako je cilj njene Vlade razvoj mirnog, stabilnog i prosperitetnog Balkana.

"U zadnjih 10 godina je udvostručena razmjena između Srbije i BiH, pri čemu je Bosna i Hercegovina naš drugi izvozni partner, nakon Njemačke", iznijela je i dodala da je Srbija Bosni i Hercegovini treći izvozni partner, nakon Hrvatske i Njemačke.

"To govori koliko smo povezani, ali i koliki je potencijal", zaključila je Brnabić.

Hrvatska je strateški partner BiH, naveo je Plenković

Zadovoljstvo što se sajam događa nakon otvaranja pregovora, odnosno početka puta BiH u EU istakao je premijer Hrvatske, Andrej Plenković, ocijenivši kako je pred Bosnom i Hercegovinom razdoblje bržeg i većeg razvoja. Hrvatska je strateški partner BiH o čemu govore informacije o obimu trgovinske razmjene, dodao je premijer susjedne države, naglasivši 1,3 milijarde EURa hrvatskih ulaganja.

"Drago mi je da se ponovno otvara zračna veza Mostar i Zagreba", rekao je Plenković i otvorio temu potencijalnog povezivanja BiH na jadranske plinske koridore. "Veselim se sto će Hrvatska biti zemlja partner na sljedećem jubilarnom 25. sajmu", dodao je. 

Pozornica za inovacije

"Sajam je etablirano mjesto i događaj koji ne poznaje granice. BiH je mjesto za investicije, vjerujem da će to ulagači prepoznati. Suradnja je ključ razvoja našeg razvoja, ali i regije", naglasila je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, te istaknula kako je Mostar danas pozornica za inovacije i lansiranje proizvoda i usluga.

Sajam je otvoren do 6. svibnja

KUD "Seljačka sloga Trebižat" iz Čapljine dalo je poseban ton zabavnim programom.

Okupljenima se video porukom obratio i Benjamin Netanyahu, premijer Izraela. "Mislimo da Izrael može pomoći, jer vjerujemo u budućnost", poručio je te istakao važnost borbe protiv antisemitizma.

Sajam je otvorila Galit Peleg veleposlanica Izraela. Kakva atmosfera vlada prvog dana ovog najznačajnijeg privrednog događaja u BiH pogledajte u priloženoj galeriji. 


Fotoprilog


Tagovi

Mostar Sajam Rodoč Izrael Plenković Brnabić


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/