Ivana i Zoran Bijelić iz Doboja 2018. godine pokrenuli su svoju malu destileriju i korak po korak osvajaju tržište.
Skoro svaka kuća u našoj zemlji, ma kolika primanja imala, imala je onaj jedan "štek" u kojem se čuvala ušteđevina. Danas su to pretežno bankovni računi, gdje štedi koliko ko može, marka - marka, ali bitno je nešto ostaviti "sa strane". Takvu su praksu imali i Ivana i Zoran Bijelić iz Doboja, a kada su prije šest godina shvatili da imaju određenu svotu novca koju bi mogli uložiti zapitali su se - u šta?
Tako su, skoro iznenada, 2018. godine pokrenuli su svoju malu destileriju i korak po korak, danas već osvajaju tržište.
"Znate kako je kod našeg naroda, ako se krene uzimati taj novac brzo ga nema. Odluka je pala da kupimo aparat za destilaciju kod našeg čovjeka sa Usore. Sve je krenulo od tog jednog aparata i male kace", priča Ivana za Agroklub.
Bijelići danas proizvode oko 2.000 litara rakije na godišnjem nivou, a cilj im je 5000 litara. Ono na šta su ponosni i poznati je travarica "Iva gostiljska" koja se pravi na bazi šljivovice prepečenice uz dodatak sedam trava, a jedna od njih je iva. Ima i ona čuvana uzrečica "trava iva od mrtva pravi živa".
"Pored travarice, imamo i rakije od kruške, šljive i od kruške sa plodom u boci. To је jedan specifičan proizvod zato što zahtijeva process od maja, kada se pojave plodovi na grani, pa sve do avgusta dok ta kruška u boci ne naraste", kaže naša sagovornica koja danas za svoje proizvode dobija brojne medalje i priznanja.
Na brojnim sajmovima i festivalima sa ovom rakijom osvajali su zlatne medalje. A posebno je zadovoljsvo što o tome odlučuju oni koji se razumiju u rakiju.
"Na svim tim takmičenjima u žiriu je bio 'doktor za šljivovicu' Ninoslav Nikićević", navodi Ivana s posebnim zadovoljstvom, jer Nikićević je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, doktorirao je na aromatičnim sastojcima šljive požegače i rakije šljivovice proizvedene od istoimene sorte.
Cijeli svoj radni vijek proveo je izučavajući "žestinu", a jedan je od najuglednijih i najtraženijih stručnjaka u Evropi u ovoj branši.
Ivana i Zoran svoj brend su nazvali "Naša rakija", te nam priča kako je došlo do tog naziva. "Nije bilo teško. Nekako smo sjeli suprug i ja, malo razgovarali i rekli smo da bude jednostavno i upečatljivo i odluka je pala. Kada ljudi sjednu u kafanu da kažu daj onu našu rakiju", prisjetila se naša sagovornica iz Boljanića.
Uskoro će u ovom mjestu nadomak Doboja, svjetlost dana ugledati i kuća rakije. Gradnja je već počela, a imat će i prostoriju za odležavanje, ali i prostor za degustaciju. "Biće to jedan mali kutak za razna druženja", optimistično najavljuje Ivana.
Priča o dobroj rakiji počinje u voćnjaku - kako je napraviti?
Iako su mlada destilerija, imaju zasad od oko 300 sadnice raznog voća, ali dosta toga otkupe od sigurnih prozivođača.
"Kod nas je bila loša godina kada je u pitanju kruška, nadamo se da će ova biti bolja. Ipak, dodatne količine smo otkupili sa područja Majevice, Ugljevika i Gradačca, gdje bilo dobrog roda", kaže nam i dodaje da nije teško doći do kupaca.
U posljednje vrijeme, kako navodi, sve više se kupaca vraća kvalitetu, a ne kvantitetu. "Kada im ispričate cijeli proces proizvodnje, gdje se odvaja košpa, ne dodaje šećer, ispoštuje svaki segment prave proizvodnje. To cijene, prepozanju i žele takav proizvod da kupe za sebe, ali i da poklone", poručju iz ove mlade destilerije, koja često posjećuje razne sajmova, a na takovom jednom smo i razgovarali sa ovim vrijednim ljudima dobojskog kraja.
Fotoprilog
Tagovi
Autor