Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 19.03.2023. 09:00

Obratite pažnju na cvjetojede - kako ih prepoznati?

Tačkice u pupoljku se vide u martu, naročito posljednjih godina kako vegetacija ranije kreće zbog toplijih zima.

Foto: Bojan Kecman
  • 721
  • 52
  • 0

Kruškin cvjetojed, Anthonomus pyri, ima samo jednu generaciju godišnje, ali uz kruškinu buvu i savijača, spada u jednu od najznačajnijih štetočina ove voćne vrste. Oštećenja uzrokuju larve žute boje sa crnom glavom, koje se razvijaju i hrane u cvjetnom pupoljku.

Uništavaju cijeli pupoljak, zajedno sa tučkom i prašnicima zbog čega ne dolazi do njegovog otvaranja i razvoja.

Ulazi u pupoljke

Imago je veličine od pet do sedam milimetara, smeđe boje, sa svijetlom prugom preko tijela. Na vrhu tijela nalazi se rilo pomoću kojeg polažu jaja u pupoljak, i to obično u jesen.  

Larve uništavaju cijeli pupoljak

Njihovo polaganje uočljivo je u vidu tačkice na pupoljku, iz koje često izlazi manja kapljica vode. Tačkice se vide u martu, naročito posljednjih godina kako vegetacija ranije kreće zbog toplijih zima. Tokom cvjetanja, odnosno, otvaranja cvjetova, dolazi do razvoja u larve i uništavanja pupoljaka, kada su pojedini plodići razvijeni, a neki crni, odnosno, uništeni.

Tretman insekticidom i isparavanjem

Iako mnogi navode da bi cvjetojed trebalo da se suzbija dva puta tokom godine, u proljeće i jesen, dovoljno je samo jedno tretiranje protiv imaga, odnosno na jesen, kako bi se spriječilo polaganje jaja. Potrebno je da se primijene ulja poput Modrog, Plavog, Bijelog ili Crvenog ili neki insekticid, najbolje na bazi piretroida koji će ujedno da smanji i prisustvo jaja kruškine buve.

Iz crne tačkice izlazi kapljica vode

Ako se tretiranje ne uradi na vrijeme i na proljeće primijete ulazne rupice na pupoljku, dovoljna je manja doza odgovarajućeg insekticida, najbolje nekog koji djeluje i isparavanjem, kako bi se potpuno uništile prisutne larve u njegovoj unutrašnjosti. To može da predstavlja problem jer je sve manje insekticida koji djeluju parama.

Može i organska zaštita

Proizvođači koji se nalaze u sistemu organske proizvodnje, osim hemijskih preparata koji su registrovani za ovaj vid uzgoja, mogu da koriste sirće sa devet ili 11 procenata alkohola, u dozi od pet litara na 400l vode, uz dodatak začina. To mogu biti čili paprika, ljuta mljevena paprika ili mljeveni biber, bijeli i crveni luk, rasol i rastvor pelina. Isto mogu uraditi i u proljeće, ako se pojave rupice na pupoljcima krušaka.

Rijetko kad štetočina ošteti sve pupoljke, ali ipak treba obratiti pažnju na suzbijanje ovog insekta jer štete mogu biti velike. Isto kao i kod krušaka, tretmane bi trebalo da odrade i proizvođači jabuka jer i cvjetojed jabuka može da prouzrokuje oštećenja na pupoljcima, ako se ne odradi zaštita.


Tagovi

Kruškin cvjetojed Sirće Larve Pupoljci Insekticid Piretroidi


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.