Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena maline
  • 10.07.2019. 13:00

Objavljena minimalna otkupna cijena malina u BiH za 2019. Hoće ići gore?

Na svojoj Facebook stranici kompanija Herbos Nature objavila je kako je minimalna otkupna cijena maline za 2019. godinu, i to za sorte Willamette i Meeker, definisana u iznosu od 2,50 KM za kilogram. Nadaju se kako to nije i konačna cijena.

Foto: Jusuf Kovačević
  • 2.493
  • 159
  • 0

Jedan od najvećih otkupljivača malina u Bosni i Hercegovini je sarajevska kompanija Herbos Nature. Na svojoj Facebook stranici objavili su kako je minimalna otkupna cijena maline za 2019. godinu, i to za sorte Willamette i Meeker, definisana u iznosu od 2,50 KM za kilogram

Kako pišu, iskreno se nadaju kako ovo neće biti i konačna cijena, ali ova koju su naveli, od 2,5 KM/kg je zagarantovana cijena ispod koje neće biti finalni obračun kod te kompanije.

Očekuje se da će i drugi otkupljivači ponuditi sličnu cijenu. 

Podsjetimo, otkupna cijena maline prošle je godine iznosila u prosjeku tek 1,20 KM/kg, što je bilo duplo manje u odnosu na 2017. kada je iznosila 2,5 KM/kg, odnosno tri puta manje u odnosu na cijene u godinama prije kada je ona iznosila 3,60 KM/kg. 

Cijene maline najniže u zadnjih pet godina - kako je došlo od 3,60 KM do 1,20 KM/kg?

No, ova godina nije povoljna za sve malinare u BiH. Naime, zbog vremenskih nepogoda rod maline je u nekim područjima slab, a plod sitan. U Općini Srebrenica protekle je nedjelje nevrijeme uništilo sav rod maline. 

Nevrijeme uništilo kompletan rod maline

Jusuf Kovačević, proizvođač malina iz Bužima za Agroklub kaže kako će se svi otkupljivači orjentisati oko cijene od 2.5 KM, a možda će ići do 2.7 KM/kg

"Sa kantonalnim poticajem nadam se cijeni od oko 3 KM za kilogram. Zadovoljan sam u odnosu prošle dvije sezone kad je cijena bila katastrofa, a imam i dobar urod na metražu što me čini još više zadovoljnim. Mnogi malinjaci nisu bili pripremljeni pa su se osušili ili imaju slab urod, a još kad dodamo ekstremne vrućine koje su umanjile urod, za neke je malinare ova godina katastrofa", zaključuje Kovačević. 


Tagovi

Cijena maline Otkupna cijena Otkupljivači Zagarantovano Uzgoj maline Herbos Nature Poticaj Jusuf Kovačević


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.