• Voćarski radovi
  • 10.02.2019. 10:30

Obavezna zimska rezidba u prvoj godini po sadnji

Vremenski uslovi posljednjih mjeseci, dali su prostora nekim voćarima da rezidbu provode tokom čitave zime. Ipak imajte na umu, da se rezidba ne obavlja kada su temperature ispod nule. Orezivanje koštičavih voćki obaviti neposredno pred kretanje vegetacije.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 484
  • 64
  • 0

Rezidba je neophodna pomotehnička mjera u voćarstvu, bilo da se bavite intenzivnom proizvodnjom ili imate par stabala na svojoj okućnici. Rezidbom prije svega, formiramo uzgojni oblik, a nakon toga sprovodimo tzv. rezidbu na rodnost, kojom uspostavljamo ravnotežu između vegetativnog i generativnog potencijala voćke. Na taj način sprječavamo alternativno rađanje koje je kod nekih voćnih vrsta sortna karakteristika. Iako, kada je u pitanju rezidba, kod naših proizvođača ima dosta nedoumica i neznanja, najveća greška koju mogu da naprave je da voće u prvoj godini po sadnji ne orezuju uopšte.

Prekraćivanje sadnica na proljeće

Prema riječima Zlatice Krsmanović iz "Poljosaveta" Loznica, posljedice neorezivanja mogu biti velike i za njihovo saniranje potrebne su dvije i više godina, a često se i ne mogu ispraviti. 

Kako pravilno obaviti zimsku rezidbu breskve i nektarine?

Ukoliko ste sadnju obavili u jesen, rezidbu, u ovom slučaju prekraćivanje, obavljate tek u rano proljeće. Idealno bi bilo sačekati kretanje vegetacije, a najbolje u momentu bubrenja pupoljaka. Visina gdje ćete sadnicu prekratiti, zavisi od oblika krune, sistema gajenja nekad čak i od sorte. 

"Ukoliko želimo nižu krošnju, zavisno od voćne vrste, prekraćivanje vršimo od 60 do 90 centimetara. Specifične voćne vrste su orah, kod koga se prekraćivanje vrši na metar sa obaveznim skidanjem svih prirasta ispod te visine i naravno lijeska, koju ako uzgajamo kao stablašicu, prekraćujemo na 60-70cm, a ukoliko želimo uzgojni oblik nisku vazu onda se skraćivanje vrši na 20-30cm," objašnjava Krsmanović. 

Obavezna zelena rezidba na ljeto

Prema njenim riječima kod prekraćivanja, rez obavljamo iznad zdravog pupoljka, tako da kosina ide u suprotnom smjeru od njega, kako bi spriječili slivanje vode i eventualni napad bolesti i štetočina. U toku vegetacije, iz ostavljenog vršnog pupoljka formiraće se prirast, ali će se razviti i mnoštvo bočnih pupoljaka ispod njega. Veoma često proizvođači ostavljaju sve izrasle ljetoraste u toku vegetacije i zato će se  naredne godine, ukoliko je voćka dobro đubrena i ima dovoljno vode, stvoriti gomila ljetorasta koji samo iscrpljuju mladu biljku, što svakako nije dobro i već smo u problemu. Zato stručnajci obavezno preporučuju da se u prvoj godini po sadnji, obavezno sprovodi i ljetna rezidba.

"Potrebno je da prirast iz vršnog pupoljka, ostavimo kao vođicu buduće krošnje, a sve ostale grane ostavljamo na udaljenosti od 10 centimetara i bilo bi poželjno da imaju spiralan raspored kako bi sve podjednako imale sunčeve svjetlosti i dobru provjetrenost. Veoma često, grančice imaju vertikalan položaj i zato bi u prvoj godini u ljeto bilo poželjno obaviti i blago povijanje grančica kako bi inicirali razvoj generativnih pupoljaka," zaključuje Krsmanović. 

Ukoliko je rezidba u prvoj godini obavljena pravilno i na vrijeme, voćari će narednih godina mnogo lakše obavljati rezidbu na rodnost.  


Fotoprilog


Tagovi

Rezidba Zimska rezidba Voćnjak Voćarstvo Zelena rezidba Prekraćivanje sadnica


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Jelena Gajić Đokić

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi