Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorta jabuke
  • 06.01.2023. 15:00

Nova sorta jabuke: HOT84A1 je otporna na sušu

Klasičnim ukrštanjem naučnici su uspjeli da stvore sortu otpornu na klimatske promjene. Šta je odlikuje?

Foto: Facebook/IRTA (ilustracija)
  • 353
  • 62
  • 1

Nova sorta jabuke pod nazivom HOT84A1 je stvorena na Novom Zelandu. Izuzetno je dobro prilagođena uslovima suše i viših temperatura. Plod je selekcije i ukrštanja sorti Scired, koja nije patentirana, i Scilate, koja je US Plant Pat. No. 20,477  te je bila donator polena. Istraživački rad je realizovan u okviru međunarodnog programa Hot Climate Programme gdje je u fokusu bio odabir biljaka prilagođenih globalnom zagrijavanju, adaptiranih na visoke temperature.

Ukrštanje je napravljeno 2002. godine na stablima u regiji Hawke's Bay, na istočnoj obali sjevernog otoka Novog Zelanda, a sjeme je transportovano i posijano na parcelama u Gimenells-u blizu Lleide, u Španiji.

Srednje bujna na podlozi M9

Sorta HOT84A1 je 2007. godine odabrana kao pojedinačna biljka iz populacije sadnica zbog atraktivnog izgleda, dobrog okusa, teksture i skladištenja. Prvo je vegetativno, aseksualno razmnožena u Španiji i to pupoljkom na podlogu M9. Promatrana je kroz tri vegetativno razmnožene generacije u periodu od 2014. do 2018. te je utvrđeno da osobine ostaju stabilne na stablima starim pet do devet godina.

Slabo bujne podloge su i dalje smjer u kojem će se voćarstvo razvijati

Plod je dobre teksture i okusa. U Španiji je berba početkom oktobra. Od ostalih sorti razlikuje se po dobroj obojenosti pokožice sa slabo definisanim prugama. Dozrijeva dvije sedmice prije sorte Fuji.

Stablo dostiže visinu do 2,7 m, a širina krošnje je 1,4 m. Srednje je bujna na podlozi M9. Vegetativni pupoljci pucaju sredinom marta, a početak cvjetanja je vezan za prvi dio aprila. Latice su roze obojene.

Plodovi imaju okus slatkog vina

Prosječna težina ploda je bila 298 g, a oblik je nešto izdužen. Odlikuje se tvrdom teksturom pokožice. Na plodu nisu vidljiva rebra ili su tek primjetna. Osnovna boja je žuta. Meso ploda je veoma sočno, arome koja podsjeća na slatko vino. Bere se krajem septembra i početkom oktobra. Odlična je desertna jabuka. Plodovi pokazuju manju osjetljivost na opekotine od sunca. Može da se čuva do osam mjeseci na temperaturi od 0,5ºC.

Nosioci patenta su Novozelandski institut za istraživanje biljaka i hrane Limited iz Aucklanda, Novi Zeland, Institut De Recerca I Tecnologia Agroalimentaries IRTA iz Barselone i FruitFutur AIE iz Lieide u Španiji.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Nova sorta jabuke Sorta jabuke HOT84A1 Nove sorte Voćarstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P