Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 08.03.2022. 12:00

Niske temperature pogodne za voćnjake - preventivno ih zaštitite

Kod primjene bakarnih pripravaka moguća je pojava tzv. šoka bakra koji se manifestira u masovnom opadanju već zaraženog lišća kao posljedica razvoja bolesti paunovo oko. Tretiranje je poželjno obaviti u danima bez vjetra

Foto: Renata Prusina
  • 152
  • 48
  • 0

Temperature zemljišta u zoni korijenovog sistema se kreću oko prosjeka, tako da nisu ispunjeni uslovi za pokretanje vegetacije. Dnevne temperature, koje su prethodne sedmice bile iznad prosjeka za ovaj zimski period, za sada ne izazivaju pokretanje fizioloških procesa kod ranocvjetajućih voćnih vrsta, što bi dovelo do smanjenja otpornosti na mrazeve koji su mogući u narednom periodu. 

Kako je navedeno u sedmičnom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, povremene padavine održavaju povoljnu vlažnost zemljišta, što će biti od značaja za početak vegetacije. Niske temperature tokom marta pogodne su za voćnjake, jer će produžiti fazu mirovanja.

Preventivni tretman 

U pogledu voćarskih kultura u zasadima kajsije, prije otvaranja pupoljaka, potrebno je sprovesti preventivni tretman s ciljem smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača monilioza koštičavog voća, šupljikavosti lista koštičavog voća, bakterioznih oboljenja, kao i prezimljujućih formi štetočina.

Preporučuje se proizvođačima koštičavog voća (višnja, trešnja, šljiva, breskva, nektarina, marelica) da nakon rezidbe, a prije kretanja vegetacije izvrše prvo preventivno tretiranje protiv uzročnika bolesti kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans), rogača šljive (Taphrina pruni), paleži cvijeta i grančica (Monilinia spp.) i šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophilla).

Preporučuje se zaštita nekim od bakrenih pripravaka (Foto: Bojan Kecman)

Za voćne vrste koje započinju s fazom bubrenja pupova, preporučuje se zaštita nekim od bakrenih pripravaka. Ovaj posao, kako navode savjetodavci iz Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona, treba obaviti za mirna vremena uz pojačani utrošak vode. Navedena je preporuka, između ostalog, vrlo značajna za preveniranje ekonomski najznačajnije bolesti – krastavosti jabuke (Venturia inaequalis).

Počelo bubrenje pupoljaka šljiva i krušaka - šta poduzeti?

Jedna od preporuka je i pregled voćaka na prezimljujuće oblike ekonomski najznačajnijih štetnika: crveni voćni pauk (Panonychus ulmi), lisne uši (Aphididae), štitaste uši (Coccidae), savijači pupova i pokožice ploda, te moljac kružnih mina (Leucoptera malifoliella). Ovisno o intenzitetu populacije navedenih štetnika po potrebi obaviti tretiranje po mirnom vremenu i u najtoplijem dijelu dana, sa svih strana oprskati kako krošnje tako i debla voćaka, utrošiti što više škropiva.

Za suzbijanje navedenih štetnika bakrenim pripravcima se mogu dodati mineralno ili parafinsko ulje. Moguće je koristiti i gotovu pripravak s kombinacijom bakra i mineralnog ulja.

Preporuke maslinarima

Kada je riječ o maslinicima, iz Federalnog agromediteranskog zavoda ističu kako je nakon završene rezidbe poželjno izvršiti tretiranje nasada protiv uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina). Ono se može obaviti jednim od pripravaka na osnovi bakra: Cuprablau Z 35 WG, Nordox 75 WG, Neoram WG, Cupra SC, Copper Key Flow, Codimur SC, Airone SC i dr. 

Kod primjene bakarnih pripravaka moguća je pojava tzv. šoka bakra koji se manifestira u masovnom opadanju već zaraženog lišća kao posljedica razvoja bolesti paunovo oko. Tretiranje je poželjno obaviti u danima bez vjetra uz dovoljan utrošak škropiva.


Tagovi

Voćnjak Voćarstvo Monilioza Maz Zaštita voća Masline Bakarni pripravak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.