Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Truli plodovi
  • 14.07.2018. 16:30

Nijemci neće bh šljivu jer ne zadovoljava standarde?

Šljiva izgleda izuzetno dobra, ali analize potvrđuju da ne zadovoljava standarde. Prekomjerne količine vlage utjecale su na kvalitet.

Foto: Pixabay/Gellinger
  • 1.084
  • 90
  • 0

Ove su godine voćari imali velika očekivanja od uroda. No, obilne padavine i pojačana vlažnost proteklih mjeseci, negativno su utjecali na koštičavo voće u Bosni i Hercegovini zbog čega proizvođače šljiva očekuje izuzetno teška godina

Kako smo već pisali, šljiva je dobro rodila širom Bosne i Hercegovine, ali povećane količine tečnosti u granama i samim plodovima su dovele do truleži.

"Bilo je jako teško zaštititi šljivu zbog prekomjerne vlage i kiša koje su neprestano padale. U ovakvim neprilikama dolazi do truleži na granama i plodovima, a tu nemamo nikakve kemije kojom bismo spasili voćke", kazao je za Klix predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoja Dojčinović.

Analiza pokazala da šljiva ne zadovoljava standarde

Proizvođači iz RS-a proteklih godina su intenzivno izvozili šljive u Njemačku, ali ne i ove godine.

"Krenuli smo jednim dijelom izvoziti šljive za Nijemce, pošto su nam stalni kupci, ali odustali su zbog loše kvalitete. Šljiva izgleda izuzetno dobra, ali analize potvrđuju da ne zadovoljava standarde. Prekomjerne količine vlage utjecale su na kvalitet. Imat ćemo lošu sudbinu", kaže Dojčinović.

Voćari iz FBiH također nam otkrivaju kako ne mogu izvoziti šljivu u Njemačku, Italiju i druge evrospke zemlje.

"Šljiva je rodila svuda po Evropi zbog čega su brojne države zaštitile izvoz i zabranile uvoz šljive dok ne potroše sve svoje kapacitete. Tako zdrave države štite svoje proizvođače. Naša šljiva će ove godine dobrim dijelom propasti", požalio se i predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Majevička šljiva bogato rodila, a voćari je nemaju kome prodati

Prošle godie je ukupno 11 hiljada tona šljiva iz BiH završilo na njemačkom tržištu. Šljiva iz BiH prepoznatljiva je na evropskom tržištu zbog čega je početkom ove godine dobila logotip "bh. šljiva" pod kojim se treba izvoziti u Evropsku uniju i Rusiju.

Izvoz šljive proizvođačima iz BiH prošle godine je donio 12,5 miliona maraka, a godinu prije toga osam miliona maraka. 

Trend rasta izvoza je očit. Međutim, iako bh. šljiva ove godine prvi put na tržište zemalja EU izlazi brendirana i zaštićena logom, upitno je kakve rezultate izvoza mogu očekivati voćari.


Tagovi

Truli plodovi Bh šljiva Izvoz Analiza Dragoja Dojčinović Nedžad Bićo Standard


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97