Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Majevička šljiva
  • 10.07.2018. 19:15

Majevička šljiva bogato rodila, a voćari je nemaju kome prodati

Sa "čačankom ljepoticom", situacija je kritična. Ranijih godina ovu stonu šljivu izvozili su u Evropu, a sada ne znaju šta će sa rodom. Prodaja ne ide jer je šljiva dobro rodila i u Evropi.

Foto: Pixabay/EtienneL 
  • 967
  • 94
  • 0

Majevički šljivari umjesto da su zadovoljni zbog odličnog uroda, oni su u problemu jer šljive ne mogu prodati ni za mizernu cijenu. Do ove su godine hiljade tona majevičke šljive izvozili u Rusiju, Njemačku, Austriju, ali ove je godine rodila šljiva i u Evropi pa je izvoz zaustavljen. 

Šljiva je stigla za berbu desetak dana ranije. Rane sorte bilo je malo i majevički voćari su uspjeli da prodaju, ali po nižoj cijeni nego prethodnih godina. Sada se snalaze kako znaju i umiju da bar dio roda spase od propadanja, navodi RTRS

Šljiva stoji na zemlji 

Sa "čačankom ljepoticom", situacija je kritična. Ranijih godina ovu stonu šljivu izvozili su u Evropu, a sada ne znaju šta će sa rodom. Prodaja ne ide. "Imam oko 2.000 stabala ljepotice, koja je stigla za berbu, ali nemaš kud da je predaš, nemaš kome. Malo su bili krenuli jedan dan i stali su. Šljiva leži po zemlji", priča Cviko Јovanović iz Puškovca.

Otkupa nema jer nema izvoza, domaće tržište ne može potrošiti sav rod, a za berbu stižu i druge sorte. Voćari ne pitaju za cijenu, važno je da se proda. Snalaze se na različite načine. "Vozimo na kvantašku pijacu u Bijeljinu, svaki dan, nekad se proda nekada se ne proda, a cijena je 30 f po kg, ili 3 marke po gajbi, zavisi", navodi Ilija Јovanović iz Puškovca.

Dio u rakiju, dio na sušenje

Risto Marjnaović, iz istog sela, kaže da je prinuđen da stavlja u rakiju,  a i očekuje da ću prodati nešto u vrećama. Dio roda će sušiti, dio će u kace za rakiju, ali sve to je malo za rod koji imaju. "Propast će milioni tona, ne samo ova šljiva koja se sada bere, i sve sljedeće sorte će da propadnu.  Sada zri jedna za drugom, nismo nikada doživjeli da beremo tri sorte odjednom", priča Dragoljub Јovanović iz Tutnjevca.

Iako je šljiva odličnog kvaliteta, tek po neki kamion ode u izvoz i to dugogodišnjim kupcima, kaže Dragoljub Јovanović koji je ranijih godina izvozio hiljade tona šljive. Ove godine, kaže, šljiva je stigla i u Evropi, i dok imaju svoju, oni ne uvoze, čuvaju domaću proizvodnju.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Majevička šljiva Šljiva Cijena šljive Izvoz Čačanska ljepotica Berba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.