Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba maslina
  • 16.03.2024. 12:00

Nakon rezidbe, zaštitite masline od bakterijskog raka i paunova oka

Kako i kojim sredstvima tretirati, savjetuje Srećko Bošković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Foto: Nedjeljko Jusup (ilustracija)
  • 63
  • 5
  • 0

U toku je rezidba maslina nakon koje ne zaboravite na zaštitu svojih stabala, ističe mag.ing.agr. Srećko Bošković, inače savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Hrvatske. 

Prije svega, napominje, potrebno je napraviti preventivnu zaštitu od uzročnika bakterijskog raka (Pseudomonas syringae pv. savastonoi) te paunova oka (Spilocea oleagina) pripravcima na osnovi bakra kao što su Neoram WG, Copper Key, Cuprablau Z 35 WG, Nordox, Codimur SC)

Upozorava pritom da primjenom bakrenih sredstava za zaštitu bilja u maslinicima koji imaju veću zarazu paunovim okom, može doći do tkz. "bakrenog šoka“ odbacivanja zaraženih listova, zbog čega stablo ostaje bez većeg dijela lisne mase.

"Na lokacijama u udolinama ili gdje su vidljivi simptomi zaraze paunovim okom preporučujemo koristiti fungicide sistemičnog djelovanja Nativo 75 WG, Sugoby, Syllit 544 SC", napominje Bošković. 

Dodaje i da je za djelovanje na uzročnika bakterijskog raka i paunova oka na tržištu registriran biološki baktericid i fungicid trgovačkog naziva Serenade Aso (Bacillus amyloLiquafaciens soj QST 713). Dok je u nasadima gdje je zabilježena prisutnost štitastih uši (maslinine štitaste uši, maslinin medić ) tokom rezidbe potrebno ukloniti zaražene grane i odraditi tretiranje mineralnim uljima (bijelo, mineralno svijetlo ulje).

"Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana", naglašava ovaj stručnjak. 

Kako mladi agronomi Stjepan i Toni grmolike masline pretvaraju u polikonične vaze?

Ujedno podsjeća maslinare koji su za suzbijanje maslinine muhe (Bactrocera oleae) odlučili koristiti metodu masovnog ulova da je tokom marta i aprila vrijeme postavljanja lovki Karate Trap B, a čija je namjena suzbijanje odraslih oblika ovog štetnika. 

Vezano uz rezidbu, naglašava da su njeni glavni ciljevi oblikovanje krošnje, postizanje ravnoteže između krošnje i korijenovog sistema te između prirasta i roda kao i bolji raspored grana u odnosno na svijetlo i zrak i održavanje stalne rodnosti. Također, kaže, njome omogućavamo veću i bolju prozračnost krošnje te nižu relativnu vlagu zraka i višu temperaturu koja pridonosi smanjenju pojave bolesti i štetnika.


Tagovi

Rezidba maslina Zaštita stabala Paunovo oko Bakterijski rak Štitaste uši Zaštitna sredstva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #proizvodnja Zasadi drvo, zasadi cvijet, uzgoji hranu jer zdrava hrana čovjeku je lijek. Ukoliko činimo dobro, naši potomci će ubrati plodove dobrote, a ukoliko činimo zlo, naši potomci se ne mogu nadati dobrome. Proizvesti organ... Više [+]