Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnje i višnje
  • 03.08.2021. 10:00

Nakon berbe trešnju i višnju tretirati fungicidima, u cilju smanjenja infektivnog potencijala

Trenutno je berba ovog voća završena ili se privodi kraju. Oslobađanje biljke od roda već krajem juna omogućava nesmetano formiranje rodnih pupoljaka za narednu sezonu. 

Foto: Depositphotos/londondeposit
  • 141
  • 25
  • 0

Trešnja i višnja ubrajaju se u profitabilne voćne vrste upravo zbog relativno niskih troškova proizvodnje, mogućnosti mehanizovane berbe, ali i brzog sazrijevanja jer se na taj način smanjuje rizik od oštećenja grada i visokih temperatura preko ljeta. 

Kada je riječ o trešnji, ona ima izrazito sezonski karakter potrošnje i pretežno se koristi u svježem stanju dok je višnja, kao visokodelikatesna vrsta, važna prerađivačka sirovina, ali i izvozna na međunarodna tržišta, navodi master inžinjer zaštite bilja, Violeta Stanković.

Prema njenim riječima, trenutno je berba navedenih voćnih vrsta završena ili se privodi kraju. Oslobađanje biljke od roda već krajem juna omogućava nesmetano formiranje rodnih pupoljaka za narednu sezonu. 

Kako smanjiti potencijal za infekciju ?

Ono što predstavlja problem u proizvodnji jeste gljiva Coccomices hiemalis, koja je prouzrokovač pjegavosti lišća. 

"Mrka pjegavost lista višnje i trešnje jedna je od najopasnijih bolesti jer izaziva prijevremeno opadanje lista tokom ljeta, koje može da dovede do ponovnog cvjetanja voćaka u tekućoj sezoni", upozorava Stanković. Takođe napominje da ukoliko do cvjetanja i ne dođe, rod u narednoj godini biće izuzetno umanjen jer se usjev nije dobro pripremio za zimski period i biljka nije imala list kojim bi hranila sebe i rodne pupoljke. 

U cilju sprječavanja konidijskih infekcija, u toku ljeta, kao i smanjenja infektivnog potencijala za slijedeću sezonu, nakon što se završi sa branjem, neophodno je da se odradi tretman fungicidima na bazi mankozeba ili dodina i to dva puta u razmaku od mjesec dana, odnosno, u periodu jul - avgust, savjetuje ovaj stručnjak. 

Problem u uzgoju prave i grinje

Pored mogućnosti javljanja bolesti, jedan od glavnih problema u uzgoju trešnje i višnje jeste i pojava hrđaste grinje. U toku ove godine uočena je u mnogim voćnjacima, ali zbog blizine berbe i poštovanja karence, nije bilo mogućnosti suzbijanja.

"Njeno prisustvo i ishrana uzrokuje bronzavost naličja listova, koje se uvija ka unutrašnjosti, smanjenu fotosintezu i ranije opadanje. Sprječavanje daljeg oštećenja može da se postigne primjenom akaricida na bazi abamektina", savjetuje Stanković. Voćari bi trebalo tretman da izvode ili predveče ili tokom noćnih sati.

Koje greške prave voćari kod berbe višanja i trešanja?

Kako smo ranije pisali na Agroklubu, u posljednjih nekoliko godina bilježi se dobar rod i kvalitet višanja i trešanja, a proizvođači mogu da ostvare zadovoljavajuće prihode.

"Možemo da se pohvalimo dobrim kvalitetom višnje i trešnje, pogotovo u posljednjih nekoliko godina jer se voćarstvo vrlo dobro razvija posebno kada se radi o višnji i o trešnji. Uvećavaju se zasadi, a primjećena je i njihova povećana upotreba u preradi za proizvodnju kompota, džemova i drugih proizvoda", rekla je za Agroklub Biljana Milosavljević, savjetodavac za voćarstvo, dodajući da trešnja, čim se pojavi na tržištu, dobije dobru cijenu, te da je to voće i najisplativije.


Tagovi

Trešnja i višnja Berba Profitabilne voćne vrste Infektivni potencijal Hrđaste grinje Pjegavost lišća


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.