S obzirom na to da ove vrste ne mogu naknadno sazrijeti u gajbama, neophodno je u voćnjak ući u pravom trenutku i započeti berbu kada su plodovi u punoj zrelosti.
Berba trešanja očekuje se za nepunih mjesec dana dok bi plodovi višnje punu zrelost trebalo dostići između 15. i 30. juna. S obzirom na to da ove vrste ne mogu naknadno sazrijeti u gajbama, neophodno je u voćnjak ući u pravom trenutku i započeti berbu kada su plodovi u punoj zrelosti.
Najčešća greška, koju voćari prave, je ubiranje plodova kada nisu potpuno zreli iz bojazni da će doći do prezrijevanja i samim tim lošeg kvaliteta i kvarenja, ocjenjuje Biljana Milosavljević, savjetodavac za voćarstvo.
Divlja trešnja: Cijenjeno drvo za proizvodnju sadnog materijala i očuvanje bioraznolikosti
"To je pogrešno. Trešnje treba brati kada su u punoj zrelosti, kada su crvene i imaju čvrstinu da ne dođe do pucanja plodova. Tada se beru i iznose na tržište kao stono voće. Višnje treba brati kada dobiju crvenu boju, nikako bordo", ističe Milosavljević.
Plodovi trešnje, koji se ne prodaju odmah po izlasku iz zasada, dodaje, mogu se čuvati i u hladnjačama, ali najviše mjesec dana i to na temperaturi od nula do jednog stupnja Celzijusa. Kada su u pitanju višnje, s obzirom na to da se oprašivanje obavlja insektima, savjetodavac preporučuje da bi u višnjiku trebalo imati četiri do šest košnica.
Osim dobre procjene trenutka za berbu, naša sagovornica ukazuje da veliku ulogu ima i sadnja i odabir terena.
"Ukoliko teren ima dosta vlage, onda kod višnje korjen truli i brzo se uništavaju takva stabla. Trešnji treba rastresito tlo gdje takođe nema vlage."
Klimatski uslovi još su jedan značajan faktor proizvodnje. Iako je krajem marta mjeseca mraz nanio veliku štetu pojedinim voćnim vrstama, višnja i trešnja dobro su podnijele ove vremenske promjene.
"Nisu zabilježene štete u tom pogledu kod ovog voća. Dobro je bilo i cvjetanje i oprašivanje. Nema nedostataka, za sada je stanje zadovoljavajuće", zaključuje stručnjak za voćarstvo.
Dodaje i da se bilježi veći izvoz ističući da se za te potrebe biraju uglavnom prva i druga klasa plodova. U tom slučaju, proizvođači moraju da imaju plodove bez mehaničkih i drugih oštećenja, sa određenom veličinom i zrelošću.
Porodici Janjić mnogo se toga promijenilo u 20 godina uzgoja višnje i trešnje, no ljubav je ostala
Kriza izazvana korona virusom, smatra, ne bi trebalo da utiče na berbu, preradu i plasiranje višnje i trešnje na tržište jer su, kako podsjeća, sve agrotehničke mjere i radovi u voćnjacima sprovedeni u roku. Domaća prodaja i izvoz nastaviće se uobičajeno, ali napominje da će voćari morati da se pridržavaju mjera socijalne distance, pojačane zaštite i dezinfekcije ukoliko žele obaviti berbu.
Tagovi
Autorica