• Njega maline
  • 09.09.2020. 09:30

Nakon berbe maline, slijedi vezivanje izdanaka - kada to uraditi i kako?

Uklonite stare, a ostavite dovoljan broj rodnih izdanaka za narednu godinu i zaštitite ih od bolesti i štetočina.

Foto: Bojan Kecman
  • 3.447
  • 715
  • 0

Malina, kao i svako voće, zahtjeva njegu i nakon berbe. Mnogi uzgajivači ove voćne vrste griješe jer poslije obavljenog branja ne urade poslove od kojih im zavisi rod u sljedećoj vegetaciji. To se uglavnom odnosi na prihranu biljaka i zaštitu od bolesti i štetočina. Kada je riječ o sortama malina, najzastupljenije u našim krajevima su Vilamet i Miker. Poslovi u malinjacima sa ovim sortama, nakon berbe su isti. 

Pazite na broj izdanaka za narednu godinu

Ključna aktivnost je rezidba. Trebalo bi da bude do zemlje i to izdanaka koji su donijeli rod, kao i onih mladih koji mogu da narastu u slučaju većih padavina tokom ljeta odnosno nakon berbe. Posljednjih godina, ljeta su sve više vlažna i sa dosta padavina, što može da predstavlja problem voćarima zbog moguće retrovegetacije.

Podrazumijeva se da se mladi izdanci iznesu iz voćnjaka i zapale. Po dužnom metru trebalo bi da se ostavi devet do deset njih, a u proljeće naredne godine, odstraniti dva do tri izdanka, tako da bi za rod ostalo sedam do osam kod sorte Vilamet, a pet do šest, kod sorte Miker.

Vezati za žicu ili zavezati na proljeće ?

Izdanci koji se ostave u jesen trebalo bi da, ako je urađena dobra pomotehnika tokom vegetacije, narastu blizu ili iznad treće žice. Vječito pitanje koje sebi postavljaju malinari je to da li ih vezati za žicu ili pustiti da padnu između redova i zavezati na proljeće? Odgovor leži u veličini parcele. Proizvođači koji imaju veće površine, na primjer jedan hektar i više, obično nemaju dovoljno vremena na proljeće da zavežu ostavljene izdanke za posljednju žicu pa zato, mnogi od njih, to isto rade tokom rezidbe izrođenih mladara dok oni, koji imaju manje parcele, mogu to da urade i na proljeće. 

Kad je pravo vrijeme da se zavežu izdanci ?

Istina je da će oni koji padnu na zemlju imati toplotnu izolaciju, ako bude bilo dovoljno snijega tokom zime ali, u slučaju manjka padavina i češćih mrazeva, mogu da izmrznu na tlu, što dovodi do manjeg roda. Ako je zavezan za žicu može da dođe do lomljenja vrhova, uslijed sniježnih padavina, ukoliko stabljika ide iznad žice, međutim to je prihvatljiva šteta ako na preostalom dijelu stabljike ima dovoljan broj pupoljaka. Osim toga, lakše je rezati višak izdanaka u proljeće, ako su uspravni, nego položeni na zemlji.

Generalno gledajući bolje je da se izdanci prije zime zavežu za žicu jer, zbog sve češćih blagih zima, ne bi trebalo da bude veće opasnosti od izmrzavanja stabljika. 

Tretiranje bakarnim preparatima na jesen

Takođe je važno pregledati sve biljke na prisustvo bolesti i štetočina. Osim prskanja bakarnim preparatima, kada opadne list, može da se odradi prije, tokom jeseni, i tretman nekim od insekticida protiv prezimljujućih formi malinine bube, prstenara, azijske voćne mušice i staklokrilca, a protiv bolesti, nekim od kontaktnih fungicida. 

Malinina buba - kako zaštititi voće od insekta?

Protiv truleži korijena malina, najznačajnije bolesti ovog voća, mnogi proizvođači rade tretman sa preparatom Ridomil, koji se posredstvom sistema za navodnjavanje, unosi u zemljište i smanjuje mogućnosti za pojavu bolesti u narednoj godini.

U novembru i decembru poželjno je da se obavi prihrana stajskim i mineralnim đubrivom sa više fosfora i kalijuma. Dokazano je da zgorjeli stajnjak, u količini od 25 - 30 tona po hektaru, zaoran u zemlju, obezbjeđuje kontinuitet visokih prinosa, bez obzira na rod u protekloj godini.


Tagovi

Njega maline Rezidba izdanaka Mogućnost retrovegetacije Izrođeni mladari Lomljenje vrhova Vezivanje za žicu Zgorjeli stajnjak Bakarni preparati


Autor

Bojan Kecman

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.