Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega malinjaka
  • 10.08.2021. 10:00

Nakon berbe maline ne iznosite stare izdanke odmah iz špalira

Poslije završene berbe važno je nastaviti sa agrotehničkim i hemijskim mjerama kako bi se obezbjedio rodni kapacitet za narednu godinu i produžio životni vijek zasada.

Foto: Danijela Plavšić
  • 237
  • 254
  • 0

Na pojedinim područjima, na nižim nadmorskim visinama završena je berba jednorodnih sorti maline dok je na višim terenima ona pri kraju. Zasadi se nalaze u fazi odumiranja dvogodišnjih izdanaka i rasta i razvoja mladih. Malinjaci ulaze u fazu početak mirovanja, ističe Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja.

Nakon završene berbe važno je nastaviti sa agrotehničkim i hemijskim mjerama kako bi se obezbjedio rodni kapacitet za narednu godinu i produžio životni vijek zasada. Njega poslije berbe podrazumijeva:

  • rezidbu izdanaka, rodnih stabala koji su donjeli rod ove godine;
  • uklanjanje i spaljivanje orezanih izdanaka;
  • rezidbu i prorjeđivanje ljetorasta koji su ostavljeni za iduću sezonu i
  • navodnjavanje.

Zasjenjivanje od jake insolacije

S obzirom da se u predstojećem perodu prognoziraju visoke temperature, nakon sječenja starih izdanaka ne treba ih odmah iznositi iz špalira, da bi služili kao zasjena onim mladim od jake insolacije. U isto vrijeme, orezivanjem do zemlje, radi se selekcija mladih lastara. Potrebno je uraditi odabir srednje razvijenih, tako da bude deset ljetorasta na jedan metar.

Oni se privremeno vezuju u špalir jer se njihovim uspravljanjem obezbjeđuje bolja insolacija i aplikacija hemijskih sredstava. U uslovima suše i visokih temperatura važna mjera je i navodnjavanje kako bi se omogućio porast i razvoj izdanaka koji iduće godine donose rod.

Nakon berbe maline, slijedi vezivanje izdanaka - kada to uraditi i kako?

Podsjetimo, osim prskanja bakarnim preparatima, kada opadne list, može da se odradi prije, tokom jeseni, i tretman nekim od insekticida protiv prezimljujućih formi malinine bube, prstenara, azijske voćne mušice i staklokrilca, a protiv bolesti, nekim od kontaktnih fungicida. 

Međutim, kako je utvrdio PIS, vizuelnim pregledom zasada sa sortama vilamet, miker, tulamin, registrovani su simptomi ljubičaste pjegavosti izdanaka maline (Didymella applanata). Sa ciljem zaštite od ovog patogena, preporučuje se primjena nekog od fungicida na bazi azoksistrobin+difenokonazola (0,75 l/ha) i tebukonazola (0,75 kg/ha). 

Tretman akarcidima

Takođe, pregledom listova uočeni su simptomi napada eriofidne grinje lista maline (lat. Phyllocoptes gracilis) i običnog paučinara (lat. Tetranychus urticae). Poljoprivrednim proizvođačima savjetuje se da, ukoliko se utvrdi njihovo prisustvo, sprovedu tretman nekim od akaricida na bazi aktivne materije: etoksazola (0,5 l/ha) i spirodiklofena (0,4 l/ha).

U pojedinim zasadima evidentno je i prisustvo gala malinine muve galice (lat. Lasioptera rubi) i larvi cikade (lat. Metcalfa pruniosa) na manjem broju ovogodišnjih izdanaka. Ukoliko se u zasadima registruju pomenute štetočine, preporuka je mehaničko uklanjanje zaraženih biljnih dijelova.

Zbog visokih dnevnih temperatura preporučuje se sprovođenje mjera zaštite u kasnim večernjim satima. U malinjacima u kojima je berba u toku, ne provoditi mjere zaštite!


Tagovi

Njega maline Izdanci Insolacija Navodnjavanje Akarcidi Malinina muva


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...