Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje borovnice
  • 07.04.2020. 09:20

Najbolji oprašivači borovnice su bumbari - potvrdila struka i proizvođači

Bumbari daju najbolje rezultate - oprašuju od 80 do 100 odsto cvjetova, a povećavaju prinos do 25 odsto. Na osnovu istraživanja, oprašuju preko deset puta više cvjetova nego obična pčela.

Foto: Julijana El Omari
  • 543
  • 36
  • 0

Da bi borovnica ostvarila maksimalne prinose nephodno je da zametne 80 odsto cvjetova. Visoko žbunasta voćna vrsta, uglavnom je samooplodna, ali dokazano je da unakrsno oprašivanje povećava prinose i daje krupnije plodove, navodi Radmila Koprivica, stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo.

Uzgoj borovnica? Pametna investicija!

Ne postoje konkretni podaci koji ukazuju koji je najbolji aranžman sorti za optimalno oprašivanje biljaka ovog bobičastog voća. Međutim, naizmjenični blokovi od četiri reda svake sorte, uobičajeno se preporučuju kao prednost za oprašivanje i sprovođenje drugih agrotehničkih mjera.

Potrebne dvije sorte koje cvjetaju istovremeno

U tom pogledu, neophodne su dvije sorte istog vremena cvjetanja. Iako se periodi sazrijevanja sorti visokožbunaste borovnice razlikuju, postoji dovoljno poklapanja ove faze, kako bi se omogućilo većini sorti da posluže kao izvori polena jedna za drugu. Sorte mogu cvjetati u periodu sedam do više od 20 dana, u zavisnosti od ekoloških uslova. One koje rano cvjetaju sklone su da imaju duži period trajanja ove faze nego kasnocvjetajuće.

Visoko žbunasta borovnica donosi profit, ali se mora znati tehnologija proizvodnje

Na primjer, tri visokožbunaste sorte cvjetaju u sljedećem rasporedu: "Duke" ima ranu do srednju sezonu sazrijevanja plodova, "Bluecrop" odlikuje se srednjim periodom dozrijevanja plodova dok se sorta "Elliott" smatra kasnom, podsjeća Koprivica.

Cvjetovi okrenuti naniže - otežavaju oprašivanje

Polen borovnice je težak i ljepljiv pa se teško prenosi vjetrom i stoga ga moraju prenositi insekti da bi oprašivanje bilo uspješno. Osim toga položaj cvjetova (okrenuti naniže), omogućava ispadanje polena što otežava proces oplodnje.

Medonosne pčele nisu dovoljno učinkovite kod oprašivanja borovnice jer one lete manje kada su temperature niže, dan oblačan ili je brzina vjetra velika. Solitarne pčele takođe samo otežavaju situaciju jer one buše rupe u osnovi cvjeta kako bi prikupile nektar. Na taj način se ne vrši oprašivanje, a medonosne pčele koriste ove prolaze, tako da ni one ne oprašuju.

Bumbarima ne smeta loše vrijeme

Bumbari daju najbolje rezultate - oprašuju od 80 do 100 odsto cvjetova, a povećavaju prinos do 25 odsto. Na osnovu istraživanja, oni oprašuju više desetina cvjetova nego obična pčela, a loše i hladnije vrijeme im ne smeta, jedino je važno da su kutije zaštićene od direktnog sunca, kiše i vjetra, ocjenjuje stručnjak.

Bumbari: 20 godina rješenje za bolje oprašivanje biljaka u Izraelu

Počinju da lete već na temperaturi od pet stupnjeva iznad nule, a mogu podnijeti i visoke temperature od 30°C i više. Jedan bumbar opraši dva do tri puta više cvjetova od pčele. Košnice treba postaviti kada se razvije pet odsto cvjetova (pa najviše do 25 odsto) i treba ih ostaviti u zasadu sve dok latice ne počnu opadati.

Košnice postaviti na sredini zasada

U intervjuu za Agroklub, Dragana Šego, koja održava zasad borovnice na nešto više od jednog hektara u Orašcu (susjedna Srbija, op. ur.), kaže da bi bilo dobro da se stave dvije kutije bumbara na toliku površinu.

"Mi smo ih stavili na sredinu zasada jer bumbari prvi izleću, za pčelice je još hladno. Iako je Duke samooplodiva sorta, sa bumbarima je ipak 100 posto pojačana ta oplodnja i činjenica je da su svi bili prezadovoljni rodom, što je dokaz da su odradili svoj posao", rekla je Šego.


Tagovi

Uzgoj borovnice Oprašivanje borovnice Bumbari Oprašivači Samooplodne sorte Duke Radmila Koprivica Dragana Šego


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !