Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upozorenje stručnjaka
  • 29.03.2022. 14:00

Najavljene obilne padavine - šljivu zaštitite večeras ili sutra ujutro

Prema najavama meteorologa, kiša je se očekuje sutra poslije podne i tokom noći u većem dijelu zemlje. Intenzivnije padavine se prognoziraju za sjever i jugoistok Hercegovine

Foto: Bojan Kecman
  • 870
  • 107
  • 0

Zbog padavina koje su najavljene u narednim danima, stručnjaci Ministarstva poljoprivrede RS izdali su upozorenje vlasnicima voćnjaka šljive. Uzgajivačima se savjetuje obavljanje preventivne zaštite još večeras ili sutra, 30. marta, u jutarnjim satima.

Na većini lokaliteta na području PJ Prijedor šljiva se, u zavisnosti od sorte i pozicije lokaliteta, nalazi u fenofazi D (razdvojene glavice) do fenofaze E (vidljivi stubići tučka).

Primjena preparata

U cilju zaštite od prouzrokovača sušenja cvjetova, grana i grančica koštičavog voća, Monilia laxa, savjetuje se primjena preparata na bazi ciprodinila (npr. Neon, Chorus 50WG) u dozi od 0,5 lit/ha ili pirimetanila (npr. Pehar, Pyrus i dr.) u dozi od 1,5 – 2,0 lit/ha.

Kiša se očekuje sutra poslije podne i tokom noći u većem dijelu zemlje

U cilju kondicioniranja zasada šljive, savjetuje se dodavanje preparata na bazi alge Ascophyllum nodosum. U zasadima koji još nisu ušli u fenofazu cvijetanja, može se obaviti folijarna prihrana preparatima na bazi azota, magnezijuma i mikroelemenata, posebno imajući u vidu prihranu borom. U zasadima koji su ušli u cvijetanje, skrećemo pažnju voćarima da povedu računa o zaštiti pčela.

Obilne padavine

Prema najavama meteorologa, kiša se očekuje sutra poslije podne i tokom noći u većem dijelu zemlje. Intenzivnije padavine se prognoziraju za sjever i jugoistok Hercegovine. Oblačno sa kišom će se zadržati i u četvrtak, kada se obilne padavine očekuju u Hercegovini i jugozapadu Bosne. 

Stiže naoblaka i kiša - šta je s proljetnim mrazom?

Očekivana količina padavina u toku 24 h u Hercegovini je između 80 i 140, na jugozapadu Bosne od 50 do 80, a u ostatku zemlje od 5 do 15, lokalno do 20 l/m2.

Pretežno oblačno sa kišom preovladavat će i posljednjeg dana radne sedmice, u petak. Jutarnje temperature kretat će se u rasponu od četiri stepena do 14, u petak do 16 stepeni. Najviša dnevna od 10 do 16, a mjestimično i nekoliko stepeni više. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Voćnjak Šljiva Zaštita Kiša Padavine Zaštita pčela


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.