• Šteta u voćnjacima
  • 13.05.2019. 18:00

Mraz, oluja i grad pogodili voćnjake i vinograde zapadne Evrope

Mraz u Švicarskoj pogodio je vinograde, a u središnjoj Poljskoj voćnjake. U Španjolskoj su gubici od oluje i grada doveli do štete procijenjene na 22 miliona eura.

Foto: Depositphotos/VladK213
  • 193
  • 25
  • 0

Loše vremenske prilike ovoga su maja pogodile mnoge zapadne evropske zemlje, posebno voćare i vinogradare. 

Švicarska bilježi noćne mrazeve što je pojava koja u ovo doba godine nije zabilježena posljednjih 70 godina! Temperatura u Ženevi je ovoga vikenda dosegla -3,2°C. Najviše su pogođeni vinogradi u kojima su vinogradari palili vatru kako bi ih zaštitili od mraza. Jagode su ipak pošteđene mraza zahvaljujući plastenicima i tunelima. 

U središnjoj Poljskoj je temperatura išla još niže, do -6°C, piše Freshplaza. Najviše je oštetio voćnjake jabuka i krušaka, a ukupna šteta se treba tek utvrditi. Tako je za izvoznu poljsku kompaniju Fruit-Group vrijeme proteklih nekoliko dana bilo noćna mora. Prije nekoliko tjedana prvi puta ih je pogodio mraz, ali tada nije bilo toliko štete kao proteklih dana koji je doveo do stvarnih posljedica za voćare. 

U voćnjacima koriste mašine koje zagrijavaju tlo i drveće pa se nadaju da će ipak izbjeći velike štete od smrzavanja. Međutim, sigurno će doći do štete na kruškama, jabukama, trešnjama i šljivama. 

Čeka nas minus, a nakon toga razvoj biljnih bolesti? 

Lošeg vremena nisu pošteđeni ni u Španjolskoj. Naime, gubici od oluje i grada koji su se dogodili krajem aprila i početkom maja u provinciji Badajoz procijenjeni su na 22 miliona eura. Procjena je da grad u aprilu oštetio oko 10.000 hektara usjeva u Extremaduri, a najviše je pogođeno voće na 8.000 hektara, navodi Hoy.es.  

Neki od poljovprivrednika misle kako je 80 do 90% njihove proizvodnje izgubljeno. Ondje je zabilježena i sve veća potražnja za policama osiguranja voćnjaka, i to za 15%. 


Tagovi

Šteta u voćnjacima Mraz Vinogradi Grad Voćnjaci


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi