Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.05.2019. 16:00

Čeka nas minus, a nakon toga razvoj biljnih bolesti?

Prognozirane vremenske prilike ometat će provođenje radova na otvorenom, a povećan sadržaj vlage, uz porast temperatura u drugom dijelu sedmice, pogodovat će razvoju biljnih bolesti.

Foto: Pixabay/4924546
  • 508
  • 37
  • 0

Karte prognostičkih modela obistinile su se pa nas od nedjelje 12.05. prati pogoršanje vremenskih prilika sa zahlađenjem i padavinama, u nizinama sa kišom, na nadmorskim visinama iznad 1000 metara povremeno sa susnježicom i snijegom. Od utorka će uslijediti postepena stabilizacija, uz nešto veće količine padavina na sjeveroistoku zemlje u četvrtak 16.05. Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. 

Uslijed prodora hladnijeg zraka temperature će opasti, pri tome neće oscilirati u velikom rasponu. Jutarnje će se kretati od 2 do 6 u Bosni, u Hercegovini od 7 do 10 °C, danju za 3-4 °C toplije. 
Najhladnije će biti u utorak 14.05. i srijedu 15.05. kada su na visoravnima u centralnoj i zapadnoj Bosni mogući jutarnji mrazevi slabijeg intenziteta, do -2 °C. Nakon toga, postepeno će prema kraju sedmice biti toplije i u dane vikenda minimalne temperature bit će u rasponu od 4 do 6 °C u Bosni, na jugu i u Posavini od 8 do 10 °C, maksimalne dnevne će dostići od 14 do 18 °C, u Hercegovini i na sjeveru zemlje mjestimično i iznad 20 °C, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. Prognozirane vremenske prilike ometat će provođenje radova na otvorenom, a povećan sadržaj vlage, uz porast temperatura u drugom dijelu sedmice, pogodovat će razvoju biljnih bolesti.

U utorak, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Kiša će većinom padati u Bosni. U Hercegovini lokalno slabije padavine. U Bosni se prognozira uglavnom između 10 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. U Krajini, sjeveru i sjeveroistoku lokalno i do 40 litara. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između 4 i 10°C. Na jugu zemlje jutarnja temperatura od 8 do 13°C, a najviša dnevna između 15 i 20°C.

U BiH u srijedu oblačno sa slabom kišom ili kratkotrajno uz jači lokalni pljusak. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8°C, na jugu zemlje do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje od 14 do 18°C.

U četvrtak u cijeloj zemlji oblačno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab promijenjivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C.

Djelomično vedro u BiH u petak. Od sredine dana prema večernjim satima posvuda su izgledni slabiji lokalni pljuskovi. Vjetar u Bosni slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini slabo jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 23°C.


Tagovi

Agro prognoza Mraz Kiša Biljne bolesti Pljusak Padavine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]