Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozarski kalvados
  • 18.11.2020. 16:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Kozarska Dubica

Miro Krnjajić pravi kalvados na potkozarski način - brojne nagrade dokaz da mu to dobro ide

Ovaj Dubičanin osim jabukovače, proizvodi i šljivovicu, viljamovku i dunjevaču, takođe ovjenčane međunarodnim priznanjima za kvalitet. Bilo je nagrada sa sajmova u Novom Sadu, Ljubljani, Zagrebu, Briselu, Londonu, Jerusalimu.

Foto: Gordana Vila
  • 742
  • 70
  • 0

Njegov trud prepoznat je mnogo puta na ovim prostorima, ali i van granica naše zemlje. Nedavno je dobio i još jedno priznanje. Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, Dubičanin Miro Krnjajić, osvojio je srebrnu medalju za jabukovaču koju je nazvao "Кozarski kalvados", a koja je nastala tradicionalnom metodom - ni manje ni više nego rendanjem jabuka.

Htio se približiti francuskom kalvadosu

U rakiju je pretočio svo stečeno znanje na terenu, ali i sa fakulteta. Kada se tome doda i beskrajni entuzijazam, mogli bi reći da je ovaj agronom iz Kozarske Dubice u svojoj "laboratoriji" napravio vrhunsko alkoholno piće od kvalitetnih domaćih sorti.

 Zid u prostoriji gdje proizvodi svoje piće, koja je ustvari ljetna kuhinja, premali je za sva priznanja koja je prethodnih godina osvojio za kvalitet svojih domaćih rakija. Ovaj višestruko nagrađeni proizvođač, ovjenčan je još jednom nagradom. Na nedavno održanom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, osvojio je srebrnu medalju za jabukovaču koju je nazvao "Кozarski kalvados".

Provjeren recept za jabukovaču

"Nazvao sam je tako po vrhunskoj francuskoj jabukovači, za koju stručnjaci kažu da je najsavršenije alkoholno piće koje postoji. Francuzi imaju najbolje vino, sir, konjak pa su onda htjeli da naprave i alkoholno piće "kalvados". To je ustvari južna pokrajina u Francuskoj, gdje se pravi jabukovača od cijeđene jabuke. Pod presom cijede u sok, a onda od njega prave rakiju", objašnjava naš sagovornik i dodaje da se onda sjetio kako su naše mame i bake nekada pravile pitu od jabuke, za koju su rendale ovo voće i davale djeci taj sok da piju.

I on je na takav način htio da se približi francuskom kalvadosu pa ga je počeo praviti od rendane jabuke.

Sam izrendao dvije tone jabuke

I tako je, u želji da dostigne kvalitet francuskog pića, sam izrendao dvije tone jabuke. Nije uzgajivač voća, ali od lokalnih voćara kupuje isključivo domaće, authtone sorte za potrebe ove rakije. Na taj način od voća iskoristi i ono što drugi bacaju.

"Znači dvije tone sam izrendao na rendu da bi dobio što bolji ukus, a to je dugotrajan proces. Кod mene je priprema drugačija, iako pečem rakiju uz pomoć kotla. Pravim je isključivo od potkozarskih sorti voća, koje kupujem od naših proizvođača. Poseban značaj je u tome što rakije nastaju od neprskanih sorti sa ovih područja. Kolačare ili okruglice i zelenike. Ja ih rendam i pravim rakiju od čistog mesa. Sve čvrste dijelove ploda, peteljka, koru, sve to stavim u nju pa je vejrovatno i izbog toga posebna", navodi on.

Ove godine očekuje proizvodnju od oko 300 litara "Кozarskog kalvadosa".

Njegove rakije postale lokalni brend

Ovaj Dubičanin osim jabukovače, proizvodi i šljivovicu, viljamovku i dunjevaču, takođe ovjenčane međunarodnim priznanjima za kvalitet. Bilo je nagrada sa sajmova u Novom Sadu, Ljubljani, Zagrebu, Briselu, Londonu, Jerusalimu. Njegov asortiman alkoholnih pića - "Hajduk Pecija" postao je i svojevrstan lokalni brend, koji je kao poklon stigao na gotovo sve kontinente svijeta.

Rakija kao brend Potkozarja

Iako Miro kaže da nije lovac na medalje, malo ih je ostalo neosvojenih. Svake jeseni najviše vremena provede uz rakijski kotao, a svi koji su probali njegova pića, rekli su da se i te kako isplati.


Fotoprilog


Tagovi

Miro Krnjajić Alkoholno piće Domaće sorte Srebrna medalja Jabukovača Kozarski kalvados Lokalni voćari Rendana jabuka Brend


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.