Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena malina
  • 11.07.2020. 16:30
  • Ilićani

Ministar Pašalić: RS proizvodi šest puta više maline nego što su njene potrebe

Ova godina trebala bi biti nešto bolja za malinare. Naime, neki otkupljivači najavili su da bi cijena maline od tri i više КM bila prihvatljiva za poljoprivredne proizvođače koji će se sa ovom cijenom moći uklopiti na tržištu.

Foto: JumpStory
  • 79
  • 7
  • 0

Ova godina trebala bi biti nešto bolja za malinare. Naime, neki otkupljivači najavili su da bi cijena maline od tri i više КM bila prihvatljiva za poljoprivredne proizvođače koji će se moći uklopiti na tržištu. Ova cijena je nešto viša nego lani, a do njenog povećanja je došlo zbog slabijeg roda ove godine uslijed nepovoljnih vremenskih uslova.

S time se slaže i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić koji je sa ministrom finansija Zorom Vidović i načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem i saradnicima posjetio malinjak Dragiše Кneževića iz Ilićana, piše Radio Srbac.

Malinari mogu da računaju na podršku resornog ministarstva

Ministar Pašalić je rekao da se u posljednje dvije-tri godine stanje u malinarstvu u Srpskoj popravlja kada je riječ o cijeni ovog voća, u odnosu na ranije, kada je cijena maline sa 3,6 КM pala na 1,6 КM. On je dodao da Republika Srpska proizvodi šest puta više maline nego što su njene potrebe, a da se ostatak izvozi, i to u većim količinama.

Cijena maline neće ići ispod 3 KM/kg, ali rod je ove godine podbacio

Najavio je kako: "Svi proizvođači maline mogu da računaju na podršku resornog ministarstva za kapitalne investicije, opremu, mehanizaciju i podizanje novog zasada".

Ove godine očekuje se poboljšanje

Malinar Dragiša Кnežević, koji se ovim bavi već petu godinu, očekuje da će ovogodišnja otkupna cijena ovog voća premašiti tri КM:

"Malinu sorte Miker proizvodim na površini od dva hektara i očekujem kraj berbe za dvije do tri sedmice. Nemam problema sa otkupom i plasiram na tržište sve proizvedene količine. Zadnjih godina bilo je problema sa niskom otkupnom cijenom i gotovo da nisam imao nikakvu zaradu, a ove godine očekujem da će to biti značajno bolje".

Osim što ima jedan od najvećih malinjaka u BiH, prije nekoliko godina počeo se baviti i otkupom jagodičastog voća i šumskih plodova. Posjeduje skladišni prostor i hladnjaču za otkup šumskih plodova i proizvoda izgrađenu po savremenim propisima.


Tagovi

Dragiša Кnežević Malinar Proizvodnja malina Ilićani


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas