Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena maline
  • 08.07.2020. 09:30

Cijena maline neće ići ispod 3 KM/kg, ali rod je ove godine podbacio

Rod je podbacio, kao i kod sveg ostalog voća, ali je malina kvalitetna, što će se amortizovati dobrom cijenom i biće je lako prodati, rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović. Kako su malinari zadovoljni najavljenom cijenom od 3-3,5 KM/kg, saznajte u nastavku.

Foto: JumpStory
  • 422
  • 85
  • 0

U Udruženju malinara Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet" ističu da je nekoliko otkupljivača objavilo cijenu do 3,3 KM po kilogramu maline kojom proizvođači nisu zadovoljni. Ova cijena je nešto viša nego lani, a do njenog povećanja je došlo zbog slabijeg roda ove godine uslijed nepovoljnih vremenskih uslova.

Unatoč tome, predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović izjavio je kako trenutne vremenske prilike utiču da kvalitet maline bude dobar. Također, smatra da je cijena od 3-3,5 KM zadovoljavajuća te da nema potrebe da se malinari žale.

"Rod je podbacio, kao i kod sveg ostalog voća, ali je rod kvalitetan, što će se amortizovati dobrom cijenom i biće je lako prodati. Velika je sreća kada proizvodi odmah nađu tržište i prodaju se, to je veliki uspjeh za proizvođače", kaže Dojčinović, a navode Nezavisne.

Prinosi sve manji, hladnjače sve praznije

I Dobrisav Blagojević, član Udruženja malinara "Vilamet" i član Skupštine ovog udruženja, kaže da je u Bratuncu jedna hladnjača ponudila cijenu maline od 3 KM. Ovaj malinar bavi se uzgojem 34 godine, a kako kaže, malina će biti sve skuplja jer nema ko da je uzgaja.

Nestabilno tržište malina, kupina i ribizli

"Sljedeće godine cijena malina će biti daleko veća, jer malina nema, prinosi su sve manji i hladnjače su praznije. Mojoj djeci to ne pada na pamet da rade, omladina je otišla po svijetu, mi koji smo ostali na njivama radimo i od toga živimo, ali za 10 godina hladnjače će ovdje moći samo 'golubove' otkupljivati", kaže Blagojević i dodaje da u ovom trenutku koliko god da se proizvede, sve se odmah i otkupi.

Usporedio je i cijenu maline kod nas i u Njemačkoj: "Cijena malina u Njemačkoj je za 200 grama četiri evra, ako neko ne može meni da plati te tri KM po kilogramu, to je loše. Svi nas gule, jednog dana mi seljaci nećemo više ništa uzgajati zbog svega toga i svi će biti na propasti", dodao je Blagojević.

Cijena sigurno neće ići ispod 3 KM/kg

Iz poljoprivredne zadruge "Argos" iz Bratunca, koja otkupljuje maline i ima hladnjaču od 300 tona, također su izjavili kako još nisu formirali konačnu cijenu, ali se zna da ona neće biti ispod 3 KM po kilogramu, pišu Nezavisne.

"Cijena zavisi od ponude i tražnje, te da li je malina rodila ove godine ili nije, na nju utiču vremensku uslovi. Cijena prošle godine je bila 2,5 KM, sada je za 20 odsto skuplje. Na skok cijene maline je uticalo to što ona nije rodila. Mi pokrivamo područje Bratunca, Srebrenice, Milića i Vlasenice", rekao je Mićo  Stanojević iz ove zadruge.

Kakva će biti konačna cijena, još se ne zna, no Stanojević je rekao kako: "Još nisam objavio konačnu cijenu, pratim cijenu kod drugih otkupljivača i moja neće odstupati od toga. Proizvođačima sam rekao da će cijena biti od 3 KM do 3,30 KM".

Problem i u evropskim zemljama

Trenutno stanje na tržištu malina, kupina i crnih ribizli na evropskom tržištu, prema podacima koje je objavila freshplaza, nije obećavajuće. Iako je potražnja čak i zadovoljavajuća, ponuda je oskudna, a cijene idu u nebo. Primjerice, Poljska se suočila s problemom radne snage. Iako je prinosa bilo dovoljno, poljoprivrednici nisu imali ljudi koji bi ih mogli pobrati. Takođe, mnogi Poljaci su odlazili i još uvijek odlaze samo jednom sedmično u kupovinu, što negativno utiče na prodaju bobičastog voća. Cijene domaćih i uvezenih malina tako su pale za 12,5%. Ova država obično proizvodi između 105.000 i 129.000 tona tog voća na oko 29.000 hektara.


Tagovi

Cijena maline Republika Srpska Rast cijene Otkup maline


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.