Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobičasto voće
  • 13.06.2020. 07:30

Nestabilno tržište malina, kupina i ribizli

I dok su maline i kupine još i djelimično našle put do maloprodaje, za ribizle je koronavirus bio poguban jer je zatvaranje restorana onemogućilo njihov plasman. 

Foto: JumpStory
  • 710
  • 49
  • 0

Trenutno stanje na tržištu malina, kupina i crnih ribizli, prema podacima koje je objavila freshplaza, nije obećavajuće. Iako je potražnja čak i zadovoljavajuća, ponuda je oskudna, a cijene idu u nebo. I dok su maline i kupine još djelimično pronašle put do maloprodaje, za ribizle je koronavirus bio poguban jer je zatvaranje restorana onemogućilo njihov plasman. 

U Nizozemskoj stabilno tržište malina, a Francuska uvozi iz Španije i Portugala

U Nizozemskoj je berba u toku, a kako tvrdi trgovac bobičastog voća, za malinama je potražnja velika i one imaju stabilne cijene dok je tržište kupina nepredvidivo, a cijena ima svakakvih. U Belgiji se pak proizvođači žale na crvene ribizle čiji je plasman najviše stradao zbog zatvaranja restorana dok je ondje ponuda kao i potrošnja drugog bobičastog voća na jednakom nivou. 

Što se tiče Francuske, od aprile sve maline koje se nalaze u trgovinama širom zemlje uvezene su iz Španije i Portugala, a ove portugalskog porijekla posebno su popularne zbog svog ukusa i veličine. Iako su prve tri nedjelje za trgovce kao i za proizvođače bile jako teške, situacija se sada popravlja pa bi uskoro i ondje trebala započeti berba.

U Njemačkoj berba krenula nešto ranije, ali je snabdjevenost jako mala

Prve maline iz plastenika na policama supermarketa već su se mogle naći 25. maja, što je neuobičajeno jer se inače nisu mogle kupiti do početka juna. 

Domaća jagoda ne može na strano tržište, a voćari ostali bez podsticaja

"Prodaja je dobra, ali je ponuda slaba. Trgovinske cijene su takođe na visokom nivou zbog povećanih troškova u proizvodnji. Osim naših domaćih, na policama se mogu naći kupine i maline iz Nizozemske i Portugala“, rekao je jedan od veletrgovaca te dodao kako bi ovo sušno vrijeme u Njemačkoj moglo djelovati i na prinose ostalog voća. 

Poljska se, s druge strane, suočila s problemom radne snage. Iako je prinosa bilo dovoljno, poljoprivrednici nisu imali ljudi koji bi ih mogli pobrati. Takođe, mnogi Poljaci su odlazili i još uvijek odlaze samo jednom sedmično u kupovinu, što negativno utiče na prodaju bobičastog voća. Cijene domaćih i uvezenih malina tako su pale za 12,5%. Ova država obično proizvodi između 105.000 i 129.000 tona tog voća na oko 29.000 hektara. 

U Italiji ribizle ostale u skladištu, a španske proizvođače ubija jaka konkurencija 

Sezona sicilijanskih malina privodi se kraju dok se u Kalabriji, Basilicati i Veneciji nastavlja, a uskoro će započeti u Trentinu i Južnom Tirolu. Cijene kupina i malina nisu se puno promijenile tokom pandemije, a prosječne iznose 13 - 14 eura/kg na tržnicama u Veroni. 

"Kvalitet voća je jako dobar zbog temperaturnih razlika između dana i noći. Potražnja za domaćim je isto bila velika pa su cijene bile slične onima od prošle godine", tvrdi italijanski proizvođač.

Europskom tržištu nedostaje trešanja, a sezona tek krenula

Istovremeno, crvena ribizla ostala je u skladištima. "Kada je započela kriza, mnogi su uvoznici napunili svoja skladišta uvezenim ribizlama iz Čilea, međutim, potražnja je pala i sada je na tržištu prevelika ponuda, a domaće još i nisu došle", pojašnjava trgovac.

Španska berba malina započela je nešto ranije nego proteklih godina. Cijene su pod velikim pritiskom, a izvoz im, kako tvrde proizvođači otežavaju Portugal i Maroko koji su im postali veliki konkurenti.


Tagovi

Tržište Prodaja Cijena Potražnja Bobičasto voće Tržište malina Tržište kupina Tržište ribizli Konkurencija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.