Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovačka maslina
  • 24.10.2017. 11:00

Maslina slabo rodila, ali je odlične kvalitete

Tko hoće ekstra djevičansko maslinovo ulje - masline treba ubrati do kraja ovoga tjedna.

Foto: Pixabay/Cnippato
  • 177
  • 14
  • 0

Kako je proteklog tjedna bilo iznimno lijepo vrijeme koje će se nakon kratkotrajnog pogoršanja nastaviti i u ovom tjednu, na jugu Hercegovine započela je kampanja berbe maslina.

Još malo kiše pa stabilizacija vremena

Sve tri uljare - uljara "Ramljak" u Tasovčićima kod Čapljine, pa uljara Poljoprivredne zadruge "Plodovi Mediterana" u Crnićima kod Stoca, kao i uljara tvrtke "Kiwi šport" na Mostarskim Vratima kod Ljubuškog, u punom su pogonu, navodi radiocapljina.

Govoreći o berbi i preradi maslina Zoran Andžić, tehnolog čapljinske uljare "Ramljak", kaže da su ove godine s radom započeli 9. listopada.

Različita berba - različito ulje

"Strojevi su, što se kaže, ful u funkciji, prvi randmani su negdje 10 do 12 posto, nema problema u radu, ulje je izvrsne kvalitete, samo što ga nema količinski. Ni blizu kao lani ni količinski, ni randmanski. Lani su u ovo doba randmani bili 13 do 14 posto", naglašava Andžić pa na upit - što bi savjetovao maslinarima u pogledu berbe, nastavlja:

"Pa ako hoće baš kvalitetno ekstra djevičanske ulje, vrijeme berbe je do kraja ovoga tjedna, a od kasnije berbe dobijete djevičanska ulja. Recimo kada su rane berbe, masline su najteže, tehnički gledano randmani su najmanji, što berete kasnije masline se isušuju imate manje kila, ali veći postotak ulja. Iz razgovora s maslinarima i agronomima, uočio sam da se masline pune "cirka" do 20-ti listopada, i to je kapak, za neke prosječne godine, više ulja nema, samo je razlika u kilima, u odnosu na randman."

Andžić kaže da je o ukusima teško raspravljati jer netko voli ekstra pikantna ulja.

"Recimo, rane berbe daju pikantna ulja, u našem narodu se kaže palala ulja, ljuta ulja, dok recimo od kasnije berbe sladunjava su ulja, ali ne sadrže one vitamine i one tvari k'o što imaju ulja rane berbe maslina. U trgovinama su ulja većinom od prerađene komine što možete primijetiti kada kupite, piše na njima."

Na rod utjecali mraz i suša

Maslinar Gojko Gadže kaže kako je ove godine slabiji je rod možda izazvan vremenskim prilikama u proljeće, kada se maslina oprašuje.

"Bila je i velika suša i 'ko nije imao navodnjavanje loše je prošao, ostala je sitna, štura. Ja imam kap po kap, uspjelo je, ali najveće masline su mi stradale od mraza. Zimus niske temperature. Udarili su novi izdanci, ali nema maslina. Bar sto kila sam izgubio, zbog mraza."

Maslinari ističu da je kvaliteta plodova iznimna, pa će tako i ulje biti iznimne kakvoće. Za očekivati je da Hercegovci i ove godine pokupiti priznanja na različitim sajmovima.

Foto: Pixabay/Cnippato78


Tagovi

Berba maslina Hercegovačka maslina Ekstra djevičansko maslinovo ulje Randmani Pikantno ulje Palal ulje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.