Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.10.2017. 17:00

Još malo kiše pa stabilizacija vremena

Padavine će dobro doći ozimim usjevima posijanim u optimalnim jesenjim rokovima, a u drugom dijelu naredne sedmice prevladavat će povoljni uslovi za radove na otvorenom.

Foto: Pixabay/Goumbik
  • 535
  • 35
  • 0

Početkom ove sedmice nastaljva se izraženije pogoršanje vremenskih prilika, praćeno mjestimično obilnijim padavinama i djelimičnim zahlađenjem, no ono će biti kratkoročno. Potom će uslijediti postepena stabilizacija, a od srijede u gotovo cijeloj zemlji izgledni su i duži sunčani periodi tokom dana, najavljuje Federalni hidrometeorološki zavod.

Temperaturni režim će se izmijeniti. Nakon prolaska pogoršanja i razvedravanja, u jutarnjim satima će sredinom sedmice biti osjetno hladnije, uz mogućnost pojave slabijih, prizemnih mrazeva u unutrašnjosti i na istoku zemlje. Maksimalne dnevne temperature dostizaće do 10 °C u unutrašnjosti, na jugu do 15 °C. Sa približavanjem vikenda, jutra će biti malo toplija, maksimalne dnevne temperature također će porasti i kretaće se između 15 i 17 °C u Bosni, u Hercegovini i sjeveroistočnoj Bosni do 20 °C, mjestimično i koji stepen °C iznad.

Padavine će dobro doći ozimim usjevima posijanim u optimalnim jesenjim rokovima, a u drugom dijelu naredne sedmice prevladavat će povoljni uslovi za radove na otvorenom.

Oblačno s kišom u utorak

U utorak u Bosni oblačno sa kišom uglavnom u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, prije podne i u zapadnim područjima. Očekivana količina padavina u centralnim područjima između 5 i 15 litara po metru kvadratnom, na zapadu do 10 litara. Na istoku i sjeveroistoku Bosne se očekuje od 20 do 40 litara, lokalno i do 60 litara kiše po metru kvadratnom. Na planinama snijeg koji se ne prognozira ispod 1200 metara nadmorske visine. U Hercegovini pretežno oblačno vrijeme veći dio dana. Kiša se predviđa za sjever Hercegovine, na planinama snijeg. U većem dijelu Hercegovine od poslijepodnevnih sati razvedravanje, osim sjevera. U cijeloj zemlji vjetrovito. Vjetar je umjeren i jak sjevernog smjera. U jugozapadnim i zapadnim područjima Bosne, sjeveru i istoku Hercegovine izgledni su i olujni udari vjetra. Prema kraju dana slabljenje vjetra u cijeloj zemlji. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu od 8 do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12°C, na jugu zemlje od 12 do 16°C.

Od srijede poboljšanje

U Bosni će u srijedu biti pretežno oblačno prije podne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, gdje se u drugoj polovini dana predviđa smanjenje oblačnosti. U ostatku Bosne mala do umjerena naoblaka. U većem dijelu Hercegovine pretežno vedro. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine prije podne. Vjetar u Bosni slab promijenljivog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura prije podne. Poslije podne bura će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 6°C, na jugu od 7 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8°C i 14°C, na jugu od 16 do 20°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini očekujte sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Izgledna je magla prije podne po kotlinama i uz riječne tokove u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab promijenjivog smjera. Prema kraju dana očekuje se slabo jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu od 7 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 13°C i 17°C, na jugu od 17 do 21°C.

Foto: Pixabay/Goumbik


Tagovi

Prognoza Agro prognoza Kiša Snijeg Mraz Sunčano Jugo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.